Pompoen is een groente die nooit gaat vervelen.
Het is niet alleen de smaak maar je kunt er van alles mee doen.
Wat ik erg lekker vind, is geroosterde pompoen. Ik heb deze versie met geitenkaas en notencrunch
(meatless monday) gemaakt, maar ook op andere dagen zet je met dit gerecht een superlekkere, gezonde vega-maaltijd op tafel.
Ik at er geroosterde pitabroodjes bij, maar warm Libanees of Turks brood is ook goed.
De pompoenen die ik gebruik, zijn de kleine biologische pompoenen (Hokkaido) De schil daarvan is zo zacht dat je hem kunt eten. Dat scheelt niet alleen tijd, maar die schil geeft ook smaak.
Pompoenen bevatten veel voedingsvezels, kalium, foliumzuur en vitamine C en net als andere oranje en gele groenten en vruchten, provitamine A of bèta-caroteen.
Die laatste wordt pas werkzaam wanneer je pompoen kookt, bakt of roostert. In het lichaam wordt provitamine A omgezet in vitamine A, goed voor onder andere ogen, huid, haar, groei en weerstand.
De combinatie van geitenkaas, noten en de chilipeper uit de cajunkruiden halen het beste uit de pompoen naar boven!
Benodigdheden
2 biologische oranje pompoenen
4 eetlepels extra vierge olijfolie
3 tenen knoflook, in plakjes
vers gemalen peper
1 volle eetlepel cajunkruiden
100 g gemengde, ongezouten noten bijv. pecan-, hazel- en cashewnoten
200 g zachte geitenkaas zonder korst, bijv. Chavroux
rucola
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200ºC. Borstel de pompoenen af met water en snijd ze met schil en al doormidden. Krab de zaden en draden eruit met een grapefruitlepeltje of -mesje. Snijd de pompoenen in dunne parten en hussel ze in een grote braadslede om met de olie, de knoflook, royaal peper en de cajunkruiden.
Laat de pompoen in het midden van de oven in 20 minuten zacht worden. Rooster intussen de noten in een droge koekenpan op laag vuur, laat 2 minuten afkoelen en hak ze grof.
Neem de braadslede uit de oven, schep de pompoen voorzichtig om en verbrokkel de kaas erboven. Verdeel de noten erover en zet nog 10 minuten terug in de oven. Knip er vlak voor het serveren royaal rucola boven.
Foto en recept: De keuken van Colette