Eten is altijd een feest in familiaire kring en ik vind het fijn mijn dierbaren te voeden, maar ook te verwennen en te verwarmen: dat is comfort food.
Vaak krijg ik heimwee als ik gerechten maak die mij aan mijn moeder of oma doen herinneren.
zelfs als het even helemaal niet meezit.
Ik maakte deze romige pompoensoep, zoet door de pompoen, zoete aardappel en de maïs maar tegelijk pittig door de rode peper, sinaasappelschil en cajunkruiden. De pompoen bak ik met schil en al voor extra smaak.
Ik had zelf nog twee gekookte maïskolven over waarvan ik de korrels heb gebruikt, maar maïs uit blik is ook prima.
En natuurlijk kun je deze heerlijke soep ook maken als je zingend door het leven gaat! Soep die over is, kun je heel goed invriezen.
Benodigdheden
1 middelgrote pompoen met oranje vruchtvlees, ongeschild en in blokjes
2 zoete aardappels, geschild en in blokjes
2 eetlepels cajunkruiden
3 eetlepel milde olijfolie
3 tenen knoflook
1 1/2 liter kippen- of groentebuillon (vers of van tablet)
1 gedroogd rood pepertje, doormidden gebroken
dun afgeschaafde schil van 1/4 sinaasappel
korrels van 2 gekookte maïskolven of 4 volle eetlepels maïskorrels uit blik
1 eetlepel kruidige olie, bijvoorbeeld uit potje zongedroogde tomaten
zwarte peper
chili explosion (mengsel van diverse pepers en tomaat)
4 eetlepels kookroom
verse koriander
Bereiding
Schud de pompoen- en de aardappelblokjes om met de cajunkruiden. Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de knoflook op middelhoog vuur. Voeg het pompoen/aardappelmengsel toe en bak het omscheppend 5 minuten.
Doe de bouillon erbij, voeg de rode peper en de sinaasappelschil toe en laat 15 minuten zachtjes koken.
Kook de maïs dan nog 5 minuten mee. Verwijder eventueel de rode peper.
Pureer de soep en maak hem op smaak met de olie, zwarte peper en chili explosion. Schep hem in kommen en roer er vlak voor het serveren een lepel room door. Knip er royaal koriander boven.
Fotografie: Colette Beyne