Afgelopen week toen ik in mijn gedachten terugging in de tijd, rook ik weer de heerlijke geur van mijn tuin in de Provence.
Met de kruiden thym, marjorein en munt kreeg ik plotseling zin om deze Provençaalse ovenschotel te maken.
Ook heel handig als je gasten krijgt, dan verdubbel je gewoon de hoeveelheid.
Je kunt het helemaal voorbereiden en als je aan het voorgerecht begint, zet je het in de oven en tover je met een glimlach en een 'et voilà' un, deux, trois, het op tafel.
Benodigdheden (voor ± 2 personen)
2 uien
1 prei
1 courgette
4 tomaten
Zwarte olijven stuk of tien
Knoflook naar smaak (ik gebruik lekker veel)
2 dl droge witte wijn
1 bekertje crème fraiche
Citroen
400 g kabeljauw
1 zoete aardappel (bataat)
Provençaalse kruiden
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
Olijfolie
Geraspte parmezaanse kaas
Bereiding
Oven voorverwarmen op 180°C. De uien in ringen snijden evenals de prei, de courgette en de tomaten in plakjes, de knoflook hakken, de zoete aardappel koken (minuutje of 20) kan gewoon in de schil, die pel je er daarna zo vanaf.
Olijfolie in de pan, uien, knoflook, prei en courgette aanfruiten, daarna de crème fraiche (neehee geeft niks,
je hoeft niet bang te zijn voor vet) erbij, de witte wijn... (proef je even of ie lekker is), Provençaalse kruiden
(liefst vers) en de olijven toevoegen, lekker veel verse peper, zout naar smaak.
Ovenschotel invetten, de zoete aardappel in plakjes op de bodem, kabeljauw erop leggen en doe er een beetje citroen op.
Dan de saus erop, de tomaten in plakjes snijden en erover verdelen, de geraspte kaas erover (of niet) kijk maar of je het lekker vindt. Je kunt ook paneermeel gebruiken, krijg je ook een lekker knapperig korstje en
30 minuutjes in de oven.
Eet smakelijk ofwel bon appetit!