Lamshaas is – net als onder andere varkenshaas, zalmhaas en kippenhaas – een van de meest malse onderdelen van het dier.
Daarnaast heeft lam een heel eigen smaak, die goed combineert met tal van gerechten.
Presenteer weer eens een ander stokje saté. Persoonlijk ben ik er groot fan van! Je kunt dit gerecht als voorgerecht serveren.
Met rijst en een groentegerecht vormt het een prima hoofdgerecht. De marinade in dit recept is kort gekookt en vormt een heerlijke dipsaus. Besprenkel de satétjes met kerrie gearomatiseerde olie als ze als voorgerecht dienen.
Benodigdheden (4-6 personen)
- 750 g lamshaas
- ¼ liter ananassap
- 2 eetlepels pindakaas
- 3 theelepels bonenpasta met chili (toko)
- 2 theelepels zwarte of vijfkleurenpeper
- 2 eetlepels ringetjes bosui
- 1 teentje fijngesneden knoflook
- 2 eetlepels salie, gedroogd (uit potje/zakje)
-
satéprikkers
Bereiding
Week satéprikkers circa 30 minuten in warm water om te voorkomen dat ze bij het roosteren vlam vatten.
Snijd het vlees in plakken van ongeveer 8 cm lang, 4 cm breed en 3 mm dik. Rijg de plakken aan de spiesjes en leg ze op een grote schaal. Verwarm de ovengrill op de hoogste stand of maak een vuurtje in de barbecue.
Roer de ingrediënten voor de marinade in een middelgrote kom door elkaar. Giet deze over het vlees en laat het circa 1 uur op kamertemperatuur intrekken. Keer de spiesjes tijdens het marineren een of twee keer om.
Neem ze uit de marinade. Giet de marinade in een steelpan en laat het ongeveer 3 minuten zachtjes koken om de saus licht te laten binden.
Rooster de satés 1 minuut per kant. Leg ze op een voorverwarmde schaal onder aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten voor ze met de saus worden geserveerd.
Eet smakelijk!