Niet alleen voor Sinterklaasavond is dit recept een aanrader.
Dit gerecht kun je, als je het eenmaal geproefd hebt, het hele jaar door eten!
Hieronder het heerlijke recept voor een speculaas appeltaart met spijs.
Benodigdheden (4 personen)
- 1 kilo Goudreinetten of Elstar appels
- 300 gr meel of bloem
- 150 gr roomboter
- 125 gr bruine suiker
- 1 middelgroot ei
- flinke eetlepel speculaaskruiden
- mespuntje zout
- 2 theelepels kaneel
- 200 gr spijs (verkrijgbaar bij de banketbakker of van Baukje in de supermarkt)
- Abrikozenjam
Eventueel naar smaak wat extra suiker voor over de appels.
Bereiding
Kneed een soepel deeg van de bloem, boter, ei, zout, speculaaskruiden en suiker. Bekleed een springvorm met 2/3 van het deeg (1/3 voor de bodem, 1/3 voor de rand).
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bedek de hele taartbodem met kleine plakjes spijs. Snijd de appel in stukjes en leg ze in de beklede springvorm op het spijs.
Bestrooi met kaneel en doe er tussendoor wat schepjes jam over (en eventueel wat suiker). Dek de taart af met de in kruimeltjes gewreven rest van het deeg of maak er mooie reepjes van. Bak vijf kwartier op 160 graden.
Tip
Bij gebruik van spijs van Baukje: snij het blok spijs in stukjes en roer of prak hier met een vork nog een half ei doorheen. Zo is de spijs beter te verdelen en vormt het bij het bakken één geheel met de bodem.
Eet smakelijk!