Je hebt vast al eens gehoord dat het gezond is: kokos. Het wordt steeds vaker gebruikt en op verschillende manieren. Zo bestaat er kokos-olie, kokos-drinks, kokos voor op brood, etc.
De laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat kokos erg gezond is om regelmatig te consumeren. Maar waarom eigenlijk? En zit kokos niet bomvol verzadigde vetten?
Meer voordelen
Het eten en/of drinken van kokos heeft nog meer voordelen. Zo zit het vlees van de kokosnoot vol vezels. Deze zijn erg belangrijk voor een gezond darmstelsel en werken als een soort 'smeermiddel' voor de darmen.
Ook de spijsvertering heeft baat bij de vezels in kokos. In 100 gram kokosvlees zit 12 à 14 gram aan vezels. Aanbevolen wordt om dagelijks zo'n dertig gram aan vezels te eten, waarin kokos dus prima kan voorzien.
In Kokos zitten naast deze vezels ook veel vitamines en mineralen. Deze zijn essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam. Er zit o.a. veel vitamine B11 en anti-oxidanten in.
Anti-oxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen, die o.a. ziektes als kanker kunnen veroorzaken.
Daarnaast verhogen deze vrije radicalen de kans op hart- en vaatziektes. Het consumeren van kokos verkleint deze kans.
Onderstaand een heerlijk en gezond recept met kokos!
Benodigdheden (4 personen)
- 750 gr schoongemaakte sperziebonen
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/2 theelpel kurkuma
- 1 theelepel sambal
- 75 ml kokosmelk
Bereiding
Kook de sperziebonen in licht gezouten water beetgaar en spoel af onder ijskoud water. Verhit de olie en fruit hierin de ui glazig. Voeg de knoflook, kurkuma en sambal toe en bak kort mee. Doe de kokosmelk erbij en breng op smaak met zout en peper.
Doe de gekookte sperziebonen erbij en laat 10 minuten pruttelen op een zacht vuur, zodat de saus inkookt. Meng intussen de pinda’s met de gedroogde kokos en maal fijn in je keukenmachine.
Serveer de sperziebonen met rijst of mie en strooi er de gemalen pinda’s met kokos overheen.
Eet Smakelijk!
Geplaatst door:Jannie Vennius