Stoofpeertjes worden veelal op de klassieke manier gegeten en vaak in de najaars- en winterperiode bij wild.
Dat neemt niet weg dat je ze ook al eerder kunt maken natuurlijk. Het is heerlijk als dessert.
Gieser Wildeman is hiervoor de meest gebruikte perensoort. Onderstaand het recept met een variant.
Benodigdheden
1 citroen (schoongeboend)
1 kg stoofpeertjes
250 ml rode wijn
75 g suiker
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
1 blaadje laurier
Bereiding
Snijd met een dunschiller of scherp mesje 3 reepjes van de schil van de citroen. Schil ook de peertjes met de dunschiller of een scherp mesje. Laat de steeltjes eraan zitten.
Doe de stoofperen in een pan en voeg de wijn toe. Wil je het alcoholvrij maken, vervang dan de rode wijn door rodedruivensap. Vul de pan met water tot de peertjes net onder staan. Voeg de citroenreepjes, suiker,
het kaneelstokje en desgewenst de kruidnagel en laurier toe. Breng aan de kook.
Stoof het 1 uur op laag vuur met de deksel op de pan. Bind het kookvocht met bindmiddel en maak er een sausje van. Serveer de peertjes warm of koud en drappeer het sausje over de peertjes.
Variatie
Stoofperencompote: Snijd de peertjes fijn en roer er 1 eetlepel kookvocht door. Voeg er 2 eetlepels sinaasappel/gembermarmalade (Chivers Orange & Ginger Marmalade van AH) toe en schep door elkaar.
Erg lekker bij een kaasplankje, maar ook als vulling in een clafoutis.
Tip
Je kunt de stoofpeertjes een dag van tevoren maken. Bewaar ze afgedekt in de koelkast en verwarm ze voor gebruik even op een laag vuurtje of in de magnetron of eet ze gewoon koud.
Eet smakelijk!