De stroganoffsaus is genoemd naar een winnend recept bij een kookwedstrijd, die rond 1890 werd gehouden in Sint-Petersburg.
De kok die het recept bedacht, werkte voor de Russische diplomaat graaf Pavel Aleksandrovitsj Stroganov. Hij is een lid van beroemde Stroganov-familie. De saus wordt gegeten bij biefstuk en ander rood rundvlees. Een vijfsterrengerecht voor 4 personen, dat in 20 minuten op tafel staat. Serveer er desgewenst basmatirijst en een groene salade bij.
Benodigdheden (4 personen)
- 700 gr varkenshaas
- 200 gr champignons
- 4 afgestreken tl. mosterdpoeder
- 4 tl. grove mosterd
- 4 tl. gladde, Franse mosterd
- 400 gr crème fraiche
- 20 gr boter
- 2 dessertlepels milde olijfolie
- 2 kleine uien, gehalveerd en in dunne plakken gesneden
- zout en vers gemalen zwarte peper
- 1,5 dl. droge witte wijn
Bereiding
Verwijder zo nodig de zenen van de varkenshaas en snijd het vlees in repen van ca. 7 cm lang en 0,5 cm breed. Snijd de champignons in plakjes. Roer het mosterdpoeder en de twee soorten mosterd in een kommetje met de crème fraiche door elkaar.
Verhit de boter en de olie op middelhoog vuur in een braadpan of een koekenpan met een dikke bodem en een doorsnee van ca. 23 cm en laat de ui in 2 tot 3 minuten glazig fruiten.
Schep de ui met een schuimspaan op een bord, draai het vuur hoog en roerbak de reepjes varkenshaas zonder ze te laten kleuren.
Laat de champignons kort meebakken tot ze vocht gaan afgeven. Roer er de ui door. Breng op smaak met zout en peper, roer de wijn erdoor en laat iets inkoken alvorens je het crème fraiche mengsel toevoegt.
Roer alles door elkaar en laat de saus zachtjes koken tot het volume tot de helft is verminderd. Direct serveren!
Eet smakelijk!