Met Valentijn wil je graag je lief verwennen met iets lekkers. Verras je lief met een zelfgemaakt amandelspijshart, super lekker en heel origineel.
Je kunt kiezen: je bent een bewuste eter die graag wat gezonder wil, maar de producten in de supermarkt koopt of je neemt het recept van de gezonde eter.
Gezonde eters zijn mensen die hun producten voornamelijk in de reformzaak kopen.
Benodigdheden
Bewuste eter
- 200 gr amandelspijs (zie recept hieronder)
- 1 bio ei
- 2 plakjes bladerdeeg
Gezonde eter
- 200 gr amandelspijs (zie recept hieronder)
- 1 bio ei
- 2 plakjes speltbladerdeeg of glutenvrij bladerdeeg
Maak amandelspijs zoals in het basisrecept hieronder staat beschreven. Leg het bladerdeeg op een met meel bestoven werkblad en plak de 2 plakjes aan elkaar vast met wat water. Maak een rolletje van de amandelspijs die even lang is als het velletje bladerdeeg. Leg het rolletje in het midden. Bladerdeeg eroverheen slaan en met water vastplakken. Draai hem om zodat de staaf op de naad ligt op het bakpapier. Laat 30 minuten rusten op een koele plek. Daarna insmeren met losgeklopt ei of - na het bakken - met wat suikervrije verwarmde abrikozenjam.
Oven
200°
Baktijd
25 minuten.
Benodigdheden Amandelspijs
Bewuste eter
- 200 gr amandelen (zonder schil) of amandelschaafsel
- 6-8 eetlepels bio honing
- ½ theelepel citroenaroma of 1theelepel bio citroenschil
Gezonde eter
- 200 gr amandelen zonder schilletje of amandelmeel
- 6-8 eetlepels honing (moutstroop of agavestroop)
- 1theelepel bio citroenschil
Doe de amandelen of amandelschaafsel in de keukenmachine of shredder/koffiemolen en maal alles fijn.
Rasp wat citroenschil erboven of doe een ½ theelepel citroenaroma bij het amandelmeel. Kneed het goed door elkaar, maar het mag niet aan je handen blijven plakken. Zet het mengsel in de koelkast zodat het goed koud kan worden.
Meer van dit soort recepten vind je in mijn bakboek: 'Zo bakt Nederland'.