Venkel-appelsalade met granaatappelpitten en dille

Eén van mijn lievelingsgroenten is venkel. Ik maak het vaak uit de wok, uit de oven en in salades.

Heb je een nieuw idee dan is dat altijd welkom,
laat dan een bericht achter.

Toen ik tijdens een ‘Eat & greet’ bij een boekpresentatie was, kwam deze salade uit het betreffende boek van Persiana ter sprake. Ik werd gelijk enthousiast. 

 

De presentatie ging uit van Boekhandel H. de Vries in Haarlem en wij waren te gast bij Sabien Bosman en haar team van restaurant Staal, tegenover de winkel. Het is altijd een feestje om daar te eten! 

Op de lange tafels kwamen naast deze salade nog veel meer schalen met duizend-en-een-nacht gerechten te staan, zoals Perzische kruidenfrittata, rijst met linzen, lamsgehaktballetjes met zure kersen in tomatensaus en tomatensalade met granaatappelmelasse. Allemaal even heerlijk.

Als je niet zo van rauwe venkel houdt, blancheer de venkel dan 1-2 minuten, spoel hem koud en laat uitlekken. Je hebt best veel granaatappelpitten nodig. Om tijd te sparen zou je een koelvers bakje pitten kunnen nemen.

Benodigdheden (4-6 personen)

3 grote venkelknollen, stengels verwijderd
3 eetlepels olijfolie
sap van 2 citroenen
2 grote appels, bijvoorbeeld Cox of Braeburn
20 g dille, blaadjes grof gehakt
100 g granaatappelpitten
vers gemalen zwarte peper, zeezout

Bereiding

Snijd de venkel in vieren, snijd de harde kern eruit en snijd de venkel in heel dunne plakken. Doe ze in een kom en schep goed om met de olie en de helft van het citroensap. Snijd de appel in dunne plakjes en schep ze om met de dille, de granaatappelpitten en de rest van het citroensap. Meng door de venkel en laat minstens 30 minuten intrekken. Schep de ingrediënten nog een keer voorzichtig om en maal er peper en zout naar smaak boven. Serveer meteen.

In Persiana staan meer dan 100 simpele,  superfijne recepten uit het Midden-Oosten van de Iraanse kok Sabrina Ghayour die in Londen woont. Uitgeverij Good Cook.

Gerelateerde artikelen

Brood! (1)

Door:

Voor brood breken revoluties uit, voor brood wordt gevlucht en gevochten, hard gewerkt en gezweet. We leven voor brood. Brood en water zijn leven!

Lees verder

FemNa40