Niet alleen in Rusland, maar ook in Nederland is soms wel iets mis, wat blijkt uit onderstaande soap. Ook voer voor menig cabaretier.
Als je aan een gemiddelde Nederlander zou ver-tellen dat iemand die ’s avonds met acute oogproblemen geconfronteerd wordt, uit en thuis zes uur onderweg is, zou de reactie zijn; ‘dit speelt zich zeker ergens in Afrika af’ of ‘o ja, dat moet Rusland zijn’, ‘wat ben ik blij dat ik niet in Afghanistan woon’.
Berichten in de lokale kranten
Ik zal het je nader verklaren. Ik had in onze lokale kranten al diverse berichten gelezen over de beperkte, bizarre en niet aansluitende openingstijden van de spoedeisende hulp en de apotheken in de avond- en nachtelijke uren. Ik wond me daar ontzettend over op. Manlief probeerde me gerust te stellen, zo’n vaart zou het toch niet lopen en als de nood aan de man komt, komt alles vast wel goed. Ja, ja, ik geloofde hem maar half. Het leek mij maar een warwinkel.
Zes uur onderweg
Helaas blijk ik toch gelijk te hebben. De warwinkel van openingstijden van 1e hulp, apotheken in combinatie met avond- en weekeinddiensten is een feit. In één van de lokale kranten, ‘de Groene Venen’, staat regelmatig een artikel van een huisarts. Zijn laatste artikel (dd. 24 januari jl.) ging over één van zijn patiënten (laten we die voor het gemak Patiënt X noemen).
Patiënt X was ’s nachts zes op pad geweest i.v.m. een acuut oogprobleem. Ja, je leest het goed, zes uur! Ik kan me voorstellen dat je mij, als ik je dit op een feestje had verteld, niet had gelooft. De huisarts omschreef de lange weg van Patiënt X als volgt: na een bezoek aan de huisartsenpost werd hij doorgestuurd naar de waarnemend oogarts, die niet in Woerden maar in Gouda zat. Op naar Gouda dus.
Voor zijn medicatie moest hij naar de enig overgebleven open apotheek. Deze apotheek zit ergens op een moeilijke bereikbare plek in Utrecht zelf. Op deze manier ben je dus wel 6 uur onderweg en dat ’s nachts met een acuut medisch probleem.
Hulde voor de huisarts
Het verhaal is zo ingewikkeld, dat de arts een hele pagina nodig had om 1) de standaard procedures te verwoorden, 2) alle openingstijden (en onlogische sluitingstijden) te achterhalen en te benoemen en 3) de ontsnappingsmogelijkheden c.q. alternatieven aan te geven. Waarvoor dank.
Hulde voor deze huisarts. Hij adviseerde zijn lezers ook nog om zijn artikel in zijn geheel op de koelkast te plakken, aangezien dit voor een normaal mens niet te snappen en te onthouden is.
Jonas Jonasson
Een lang, ingewikkeld en onvoorstelbaar verhaal dus. De bekende Zweedse schrijver Jonas Jonasson zou er een boek over kunnen schrijven, de introtekst heb ik al voor hem bedacht: ‘De ongelooflijke reis van Patiënt X door nachtelijk Nederland, langs huisartsenposten met maar één huisarts, onderbezette 1e hulpposten in ziekenhuizen en gesloten en vervolgens onvindbare apotheken ergens in een verre stad en hoe hij dankzij de TomTom en een volle tank benzine, net toen het weer licht begon te worden, weer thuis was, alwaar hij na een snel ontbijt op weg moest naar zijn baas'.
De tekst op de achterflap heb ik ook al: 'In dit, op een waar gebeurd verhaal gebaseerde boek, volg je de hilarische avonturen van de onbekende Patiënt X. Patiënt X ging met een acuut medisch probleem op zoek naar medische hulp. Zijn reis bracht hem via overvolle wachtkamers, waar hij de enige huisarts moest delen met 150.000 andere streekbewoners, naar een verder gelegen ziekenhuis en een onvindbare apotheek in weer een andere grote stad'.
Een verhaal met potentie
Dit krantenartikel uit de Groene Venen heeft alle potentie in zich om een kaskraker te worden.
1) Ik zal deze tekst naar mijn Zweedse vriendin sturen, zij kan dit vertalen en als voorstel indienen bij Jonas Jonasson.
2) Ook kan dit verhaal prima gebruikt worden door Herman Finkers voor zijn Oudejaarsconference 2014. Eerder heeft hij een verhaal geschreven over de reis van de 3 koningen in de geboortenacht van Jezus. Ook zij ondernamen in de donkere en koude nacht een barre tocht.
Bereikbare zorg
Alle gekheid op een stokje. Het is alleen jammer dat dit verhaal dus waar gebeurd is, gewoon in De Ronde Venen, toch geen dunbevolkte uithoek (en dus niet in Afghanistan of donker Afrika of Noord Groningen).
Ik ben van mening dat zorg niet alleen betaalbaar, maar ook fysiek bereikbaar moet zijn. Voor iedereen. Ik weet niet wie voor deze logistieke wirwar verantwoordelijk is, maar hoop van harte dat alle betrokkenen samen aan tafel gaan zitten en tot een betere oplossing komen.
Goed voornemen
Mijn goede voornemen voor 2014: niet ziek worden buiten kantooruren en het artikel uit De Groene Venen op de koelkast hangen.
Ps: Voor het volledige artikel verwijs ik je naar De Groene Venen / 24 januari 2014. Alle dank en alle respect voor huisarts dr. Bleeker.
Pps: Patiënt X, de Groene Venen en de huisarts zullen, mocht het boek c.q. de conference er daadwerkelijk komen, uiteraard meedelen met de eventuele recettes. Het verhaal is dankzij hen geschreven en de ® en de erkenning komt hen toe.
Ppps: Jonas Jonasson is de schrijver van het boek: ‘de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’.