Column: Berlijn, een gedenkwaardige stad

Onlangs waren Willibrord en ik een paar dagen voor ons beider werk in Berlijn.

Desondanks hadden we zo nu en dan tijd om op te gaan in de stad.

We hadden het mooiste weer van de wereld,
zodat we dubbel genoten van ons verblijf.

 

Vrijheid!

Op de eerste dag gingen we al lopend vanuit ons hotel over de Kurfürstendamm richting het mooie park Tiergarten, die weer uitkwam op de Strasse des 17 juni, met recht voor ons de gedenkwaardige Brandenburger Tor, de scheidslijn tussen het oude west- en oost Berlijn en waar president Kennedy in 1963 de gedenkwaardige woorden uitsprak: 'Ich bin ein Berliner'! Om aan te geven dat iedereen in de wereld meeleefde met de scheiding van de stad en dit zeer onrechtvaardig vond. De uitspraak staat voor: Vrijheid!

Koude Oorlog

We volgden onze route al wandelend over de Unter den Linden, die van een mooie brede straat een ware bouwput is geworden. Wat wordt er enorm veel in deze stad gebouwd, ongelooflijk! Bij de Friedrichstrasse gingen we richting Checkpoint Charly. 

Omdat dit gedeelte in de oorlog was gebombardeerd en later tijdens de koude oorlog tot oost-Berlijn hoorde,
is deze straat na De Wende (1989) helemaal voorzien van nieuwe winkelpanden met de mooiste winkels van alle beroemde merken. Hoe schrijnend is het dan om vanuit die luxe ineens oog in oog te staan met het beroemde wachtershuisje van de Amerikanen, waar in 1961 en november 1989 zich zoveel heeft afgespeeld.

Een stukje verderop is er een openluchtmonument gemaakt, waarbij de kelders van een oud Gestapo-gebouw zijn blootgelegd en de resten van de muur bewaard zijn gebleven in orginele staat. De kreten op de muur zijn hartverscheurend en raken mij tot op het bot. Hoe machteloos moet men zich toen hebben gevoeld!

Uiteindelijk komen we wij het Potsdammerplatz uit. Hier lijkt het wel klein New York met de hoge glazen gebouwen en een volledig uitgaansgebied met mooie theaters. Onze eigen Joop van den Ende heeft hier een prachtig theater waar een musical speelt die de geschiedenis van de koude oorlog heel mooi weergeeft.

Typisch Hollands

De volgende dag gingen we met de metro naar Potsdam om het zeer bijzondere Schloss Sanssouci te aanschouwen. Potsdam is gebouwd in de Pruisische tijd met echt hele mooie huizen, lanen, parken en verschillende buitenverblijven. Ook is er een Nederlandse wijk. Dat zie je meteen omdat de gevels van de huizen typisch Hollands zijn. Deze wijk is speciaal gebouwd om Nederlandse vaklieden een 'thuis'gevoel te geven.
Zo te zien moet dat wel gelukt zijn!

Eye opener

Terug in de stad stapten we uit op het Alexanderplatz, waar ik een afspraak had met een voormalige DDR vrouw. Zij vertelde mij zeer uitgebreid over de situatie van destijds. Zelf kwam ze van origine uit Thüringen en was met haar ouders naar Berlijn verhuisd. Ze was 15 jaar toen de muur gebouwd werd.

Omdat ze geen familie of vrienden had aan de andere kant van de muur, was het voor haar niet zo ingrijpend. Ze accepteerde de situatie zoals die was. Schoolvriendinnen daarentegen kregen kaarten van familie die dan bijvoorbeeld In New York waren geweest of in Parijs. Dan verlangden deze kinderen erg naar de 'andere wereld'.

Ik heb een zeer lang en inspirerend gesprek met haar gehad, wat voor mij zeker een eyeopener was. We moesten door helaas omdat W. ook een zakelijke afspraak had.

Laatste dag

Alweer op de laatste dag van ons verblijf zijn we de Berliner Dom opgeklommen, waar we een goed overzicht hadden over de stad. 7 Jaar geleden ben ik ook in Berlijn geweest, maar om een of andere reden heeft het als geheel nu veel meer indruk op me gemaakt. Ik was toen alleen maar heel erg bezig met de historische waarde van de Muur en niet zo met de mooie gebouwen in de stad.

Ik moet wel zeggen dat ik een echt kind van de Koude Oorlog ben. Ik heb als klein meisje altijd die dreiging gevoeld, was bang dat we weer een Wereldoorlog zouden krijgen. Dat speelde mij bij mijn vorige bezoek heel erg op, terwijl ik nu meer onbevangen kon kijken en genieten.

Wat wij uit de gesprekken met Berlijners opmaakten is, dat men uiteraard gelukkig is met de val van de muur, maar ook dat het in Duitsland goed gaat. Er is werk voor iedereen. Men heeft het echt goed!

De laatste avond gingen wij naar de Musical hebben genoten van een prachtig stukje historie, waarmee de cirkel weer rond was. Het was intens vermoeiend, maar ik heb wel enorm genoten van deze wondermooie stad!
Een aanrader voor dit voorjaar!

   

FemNa40