Olifanten, kabaja’s en gado gado

Bali is een spiritueel eiland, de energie is er hoger, vandaar dat er ook veel kunstenaars wonen denk ik, maar ook 'vrije' zielen en mensen die 'outside the box denken'.  

Een heerlijk eiland, waar je gewoon jezelf kunt en mag 'zijn'. Eigenlijk waren mijn twee overvolle roze koffers totaal zinloos, want het enige dat je nodig hebt, is een luchtig jurkje, flip flops en strandkleding.

 

Heel anders dan bijvoorbeeld op het hippe eiland Ibiza, de Cote d'Azur of Marbella.

Heerlijk, een verademing

Niemand let erop wat je aanhebt, wat voor gewicht je hebt en hoe je haar zit. Helemaal top. Ik liep er dus, voor mijn gevoel, voornamelijk bij alsof ik net mijn bed uitgerold was. 'Luusje, vroeg de prins van Rangdu mij op een mooie ochtend tijdens het ontbijt,  zou je het leuk vinden om een karma cleaning ceremonie te ondergaan?'

Het leek mij een gewéldig plan en bovendien, gezien het leven wat ik heb geleid, geen overbodige luxe. 'Een top plan Jack let's go...' riep ik, terwijl ik mijn flip flops al aandeed. 'Het is wel de bedoeling dat je in traditionele kleding gaat, we gaan namelijk naar de belangrijkste priester van Bali (overigens de vader van de beroemde handlezeres Iluh, maar daar kom ik later op terug) en het is echt een hele belangrijke en plechtige ceremonie hier.'

Oeps... traditionele kleding

En díe zat dus nu juist níet in mijn koffertjes. 'Zullen we na de koffie naar Singaradja gaan? Daar zit een winkeltje met de prachtigste traditionele kleding, stelde de prins voor, je mag uitzoeken wat je wilt.'

Kijk... daar houden we van in 'lalaland'. De chauffeur reed de auto voor en in de koelte vertrokken we naar
'de stad'. Voor een schattig winkeltje kwam de auto tot stilstand. Jack opende de deur, ik stapte uit,
de tropische vochtige warmte viel als een deken over mijn schouders en nét toen ik dacht dat ik het niet warmer kon krijgen, voelde ik een enorme opvlieger aankomen.

Een hele aparte ervaring overigens, een opvlieger op Bali. Net als je denkt: warmer kán ik het echt niet krijgen, heb je het mis en slaan de vlammen je aan alle kanten uit. Het zweet van mijn voorhoofd wissend, soppend in mijn flip flops en wapperend met een waaier stapte ik het schattige winkeltje binnen.

De etalage gevuld met voorbeelden van de meest prachtige outfits. Een popje van een verkoopster kwam naar ons toe, zij leek totaal geen last te hebben van de warmte en zag er klein, koel en vooral slánk uit. In het Indonesisch legde de prins uit wat de bedoeling was.

Olifant

Het popje keek een beetje bedenkelijk, ze nam mij van top tot teen op en haar blik bleef onvermijdelijk hangen ter hoogte van mijn borsten die nogal... laten we het netjes zeggen fors uitgevallen zijn en die beslist niet zouden passen in de ieniemienie Balinese kabaja's. De rest overigens ook niet hoor, maar dat terzijde.

Plotsklaps voelde ik mij een soort plompe Hollandse olifant in een delicate Balinese porseleinkast. 'Uh... Jack... ik trek wel wat anders aan joh! Ik heb vast nog wel een kek jurkje in één van mijn koffertjes,' zei ik en begon hem voortvarend en met lichte dwang aan zijn arm mee te trekken het 'poppenwinkeltje' uit. Wég wilde ik...

Ik háát paskamers en het vooruitzicht om mij met een tropische 30 graden, klotsende oksels, opvliegers en onder het oog van de popjes ergens in te moeten wurmen, zorgen ervoor dat mijn oksels nóg meer gingen klotsten.

De prins liet zich niet zo snel uit het veld slaan, een eigenschap die prinsen hebben. En ging weer in rap Indonesisch het gesprek aan. 'Kies de stof maar uit die je mooi vind Luusje. er wordt nú een coupeuse gebeld,
ze komt zo de maat nemen en morgen is het klaar.'

Paspop(je)

Hè wat is het toch héérlijk om prinses te zijn, zucht.... bedacht ik mij en bovendien wende het snel. Ik werd meegenomen naar een ruimte achterin de winkel waar talloze stoffen lagen opgestapeld op rollen tot aan het plafond.

De prachtigste soorten kant in alle kleuren, grof, fijn allemaal handgemaakt. Als een kind in een snoepjeswinkel liep ik rond, niet wetende wat te kiezen. Uiteindelijk ging ik toch voor prachtig roomwit kant. En een sarong van gouddoorweven batik.

Nu nog een slendang, een soort shawl die je om je middel knoopt. De coupeuse was gearriveerd en boog devoot. Ze toverde haar centimeter tevoorschijn en begon geroutineerd de maten op te nemen waarbij ze gereld op haar tenen moest gaan staan. 

We kregen nog een koel glas water en een soort Balinese snack in een bananenblad en nadat de prins betaald had, vertrokken we weer richting het heerlijke Royal Residence Rangdu. In mijn gedachten zag ik het zwembad al glinsteren. Wat verlangde ik naar een koele duik. 

De reis terug was toch wel weer een ervaring. De mensen op scootertjes met achterop in een mand levende kippen die kennelijk nog diezelfde avond opgegeten zouden worden. 

Ik bedacht mij hoeveel of hoe weinig mensen in Nederland kip zouden eten als ze het dier levend en wel zouden moeten kopen en slachten. De plofkip kénnen ze in elk geval niet op Bali. Zelf voelde ik mij inmiddels wel een soort van plofkip. 

Teruggekomen in de villa kwam butler Rio vragen wat onze wensen waren voor de lunch. Gado gado leek ons wel een goede keuze, met verse geperste papaya juice. Hij verdween weer geruisloos terwijl ik neerplofte op de zachte kussens van de bank op het 'loungeterras'. 

Het 'olifant in porseleinkast gevoel' maakte in rap tempo plaats voor het 'Alice in wonderland gevoel'. 
Zucht... het is heerlijk om 'prinses' te zijn... al was het maar voor even bedacht ik mij.

Volgende keer: De Cleaning Ceremonie.

Recept Gado Gado

Benodigdheden (voor 2 personen)

  • 1 komkommer in schijfjes (het lekkerste is om de zaadlijsten te verwijderen)
  • 1 grote fijngesneden ui (goudbruin gebakken)
  • 2 hardgekookte eieren
  • Bakje tauge (even geblanceerd) dwz de kook er over en koud afspoelen
  • Witte kool of bloemkool klein gesneden (geblancheerd)
  • 250 g sperzieboontjes (gaar maar niet te gaar gekookt)
  • 1 zoete aardappel (gekookt)
  • Tahoe in blokjes gesneden (ik marineer het altijd anders vind ik het te flauw)
  • Daarbij de satesaus en lekker wat empig

 

Bereiding

Bak de Tahoe. Tahoe koop je per blok en bewaar het in de koelkast. Voor het bakken snijd je het blok in vingerdikke plakken. Deze plakken leg je even onder iets zwaars zodat het overtollige vocht eruit kan lopen. Daarna goed drogen met keukenpapier. Nu de plakken in blokjes snijden en ze in vrij hete olie in 2 à 3 minuten goudbruin bakken en uit laten lekken op keukenpapier.

Je kunt ze voor het bakken even marineren in een kruidenmengsel. Je kunt ook dit gerecht weer prima voorbereiden. Je maakt alles klaar zoals hierboven beschreven en voor het serveren laat je het op kamertemperatuur komen.

Je neemt een grote mooi platte schaal en je drapeert alle individuele groenten erop. Het bakje satesaus zet je in het midden en de emping geef je in een apart bakje erbij.

Selamat makan!

Gerelateerde artikelen

Van ‘lalaland’ naar paradise

Door:

Soms komen er hier in 'lalaland' hele leuke uitnodigingen binnen: 'Luusje, kom je een paar weken naar Bali,' vroeg de 'prins van Royal Residence Rangdu' mij een aantal maanden geleden.

Lees verder

FemNa40