Ik heb het bakken ontdekt. Nu pas? Jep. Tot een half jaar geleden bakte ik echt nooit iets. Geheim recept voor appeltaart? Heb ik niet. Kinderen om koekjes mee te bakken? Ook niet.
Huisvrouw-vriendinnen die bij elkaar op de thee keukentips uitwisselen? Nope. Bakken? Man, ik had er niet eens tíjd voor! Vond ik. Op dit moment ben ik niet zo van de glorification of busy.
En inmiddels weet ik dat bakken véél makkelijker is dan het me altijd leek, véél minder tijd kost dan ik altijd dacht en… véél lekkerder kan zijn dan de meeste gekochte meuk. Supersuf? Ja vast. Boeien. Laat mij maar klungelen in de keuken. Beetje afwegen, beetje staafmixen en dan die geuren door het huis… works for me.
Een ander voordeel van zelf bakken is, dat je weet wat erin zit
De laatste tijd eet ik wat minder suiker en minder tarwe. Bevalt prima. Maar zonder meel vallen er wel een heleboel mjammie koekjes, cake en taart af. En dát is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. Dus maak ik steeds meer zelf. Van spelt. Of boekweit. Of amandelmeel. Hoef je tegenwoordig niet eens voor naar zo’n eng bio-zaakje. En het is echt heel makkelijk.
Wraps, pepernoten, pizzadeeg; kan allemaal. In die categorie valt ook dit bananenbrood. Totaal niet origineel, nee, want heel Holland bakt… bananenbrood. Met chocola, cranberry’s, rozijnen, de recepten zijn niet áán te slepen. En ik doe dus schaamteloos mee.
Dit bewuste baksel bevat géén geraffineerde suiker, géén boter en géén tarwe, maar is seriously zoet genoeg door de dadels en vullend genoeg door de noten. Beloofd.
Crisis-creatie
Bananenbrood is eigenlijk meer een cake. De naam bananenbrood komt van het Amerikaanse Banana Bread. Bananen kwamen rond 1870 naar Amerika, maar het duurde nog even voor men ze ook echt verwerkte in toetjes of cake. Tijdens The Great Depression werd het bakken van bananenbrood echter opeens populair.
Het recept vraagt om overrijpe bananen en omdat bananen erg duur waren, was dit het perfecte anti-waste-gerecht! Vanaf 1930 was bananenbrood, mede dankzij de opkomst van bakpoeder, een vast onderdeel in echt élk Amerikaans kookboek.
Bananenbrood met dadels, kokos, blauwe bessen en noten
- 3 hele rijpe bananenMCKZBU
- 3 eieren
- 50 g ontpitte dadels
- 150 g amandelmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- 30 g kokos
- 75 g gemengde noten
- 100 g blauwe bessen
- 1 theelepeltje kokosolie
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de bananen, eieren en dadels in de blender en mix tot je een glad mengsel hebt. Zo simpel? Ja, zo simpel. Giet dit in een kom en spatel daar het amandelmeel en bakpoeder doorheen. Voeg de fijngehakte noten, de blauwe bessen en kokos toe en roer om.
Kwast de bakvorm in met wat verwarmde kokosolie en schep je easypeasy beslag in het cakeblik. Decoreer de bovenkant nog even creabea met wat walnoten en amandelen. Zet het bananenbrood in de oven en bak in zo’n 50 minuten gaar. Even checken met een prikker en anders nog 10 minuten terugzetten.
Top als ontbijt of tussendoortje
Ideaal voor je weekend-work-out. Maar ook als dessert. Je kunt je bananenbaksel in folie in de koelkast bewaren of er porties van invriezen. De plakken zijn nóg lekkerder als je ze vóór het verorberen nog even een tikkie in de oven geeft. Enjoy!
Uurtje over in de avond? Regenachtige zondagmiddag? Bak dan ook eens deze gezonde havermout-muffins.