Au, ik heb spierpijn!

Spierpijn is niet prettig! Maar miljoenen Nederlanders krijgen in mindere of meerdere mate een keer per week hiermee te maken.

De schatting is dat vier van de tien mensen last hebben van spierpijn.

De vraag is: wat is spierpijn eigenlijk? Is dit te voorkomen? En wat kun je eraan doen wanneer je er last van hebt?

 

Spierpijn is simpel gezegd pijn die ontstaat in beschadigde of ontstoken spieren. Ook het stijf zijn van spieren kunnen we scharen onder de lichte vormen van spierpijn. Spieren lopen door ons hele lichaam en dus kan spierpijn in feite overal voorkomen. Met name in de rug, nek en schouders ervaren veel mensen spierpijn,
maar er zijn veel meer vormen van spierpijn te noemen.

Wat ze gemeen hebben is dat ze over het algemeen duiden op weefselbeschadiging. Een bekende vorm van spierpijn is de pijn die ontstaat na een ongebruikelijke of extra zware inspanning. Wie niet vaak loopt en dan opeens een afstand van twintig kilometer te voet aflegt, kan erop rekenen dat de beenspieren de volgende dag pijnlijk aanvoelen.

Soms ontstaat spierpijn direct na de inspanning (zoals bij pijn in de rug vaak voorkomt) maar het kan ook pas na een dag (of twee) ontstaan. Deze laatste vorm treedt vooral op na zware belastingen waarbij de spieren worden uitgerekt terwijl ze actief zijn.

Verzuring

Men spreekt bij spierpijn wel van ‘verzuring’ van de spieren. Hiermee wordt verwezen naar het overmatig aanwezige melkzuur in de spieren na een zware belasting. Bij het leveren van (zware) fysieke prestaties worden koolhydraten verband. Daarbij komt melkzuur vrij, deze afvalstof kan vervolgens ook weer worden verbrand, maar daarvoor is zuurstof nodig.

Bij grote inspanning kan er niet voldoende zuurstof naar de betreffende spieren worden getransporteerd,
met als gevolg dat het melkzuur niet kan worden verbrand. Het hoopt zich dus op in het spierweefsel,
dat daardoor letterlijk verzuurd.

Dat levert als resultaat op dat de spiervezels zich minder goed kunnen samentrekken en uiteindelijk zelfs niet of nauwelijks meer kunnen bewegen. Wanneer het lichaam weer tot rust komt, kan het overtollige melkzuur via de bloedsomloop en de nieren worden afgevoerd. De spierpijn neemt vervolgens weer af.

Spierpijn voorkomen

Door de belasting van je lichaam geleidelijk op te bouwen, kun je jezelf al heel wat ellende besparen. Staat er een actieve vakantie gepland met veel wandeltochten, terwijl je er de rest van het jaar niet zo vaak te voet op uit trekt? Loop dan alvast elke dag een paar keer de trap op en neer. Breid het lopen steeds wat verder uit, zodat je een goede basis legt voor het echte werk op je vakantiebestemming.

Ben je aan het sporten? Geef dan niet meteen alles, maar bouw het ook hier rustig op. Niet voor niets houden sporters zich altijd eerst bezig met de zogenoemde ‘warming-up’ voordat ze aan het echte werk beginnen. Overigens, er zijn veel verschillende vormen van sport, die elk een andere spiergroep belasten.

Informeer bij een gediplomeerd sportinstructeur naar de mogelijkheden en laat je goed voorlichten over het op de juiste manier sporten. De juiste houding, de intensiteit en het beoogde doel zijn allemaal van belang bij het kiezen van een geschikte sport.

Spierpijn behandelen

Wanneer spierpijn optreedt, heb je daar normaal gesproken de eerste twee dagen de meeste hinder van. Vervolgens zakt de pijn weg en na een week zou je er niets meer van moeten voelen. Draag zoveel mogelijk warme kleding, neem geregeld een warme douche of bezoek een sauna, want warmte helpt de pijn wat te verzachten.

Overigens voel je de pijn nog steeds even heftig als ervoor wanneer het lichaam weer afkoelt, het is dus slechts een tijdelijk moment van verlichting. Ook een massage met een neutrale olie of crème kan zorgen voor wat verlichting. Een pijnstiller kan ook uitkomst bieden om de pijn wat te verlichten, maar in de meeste gevallen zal dit niet echt nodig zijn.

Raadpleeg een arts

Heb je last van spierpijn zonder dat hiervoor een duidelijke oorzaak aan te wijzen is? Houdt de spierpijn langer dan een week aan en is er ook sprake van kramp of andere lichamelijke klachten? Dan is het raadzaam om een arts te raadplegen. Spierpijn kan immers ook een veel diepere oorzaak hebben.

Spierpijn door overbelasting is vrij simpel zelf te herkennen, je weet immers zelf heel goed of je iets teveel van je lichaam gevergd hebt in het recente verleden. Maar spierpijn kan ook een bijverschijnsel zijn van aandoeningen als het fibromyalgiesyndroom en reumatische ziekten.

Een longontsteking, een keelontsteking, maar ook het gebruik bepaalde medicatie zoals bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers, kunnen ook spierpijn veroorzaken.

www.lijfengezondheid.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40