Eindelijk rust.
Geen rust meer in de voetbalwedstrijden,
maar gewoon rust.
Gewoon rust...
In de wereld van politie, brandweer, defensie etc waar ingrijpende dingen gebeuren, is er altijd een proces van debriefing zoals dat genoemd wordt. Napraten/evalueren, de stress uit je systeem zien te krijgen.
En ik merk in de praktijk dat dit voor veel mensen misschien een goed idee zou zijn. Nee, niet alleen vanwege de voetbal, maar we gaan vaak vol met stress in ons lijf op reis. Liefst dezelfde avond nog.
Inpakken, laatste boodschappen, maar ook werk afronden, werk overdragen, we werken de laatste week of ons leven ervan afhangt om maar zo snel mogelijk daarna de vakantie te kunnen vieren. Eindelijk rust.
En toch merken we dat dit vaak een week duurt. Een week van slapen (boek lezen lukt al niet), loslaten en bijkomen. We zien dat ook in de bekkenbodem en daarom komen er vandaag 10 tips om je bekkenbodemspanning te debriefen. Los te laten dus.
-
Kijk kritisch naar je to do lijst. Zet al je activiteiten onder elkaar en schrijf achter iedere activiteit hoeveel tijd je ongeveer nodig denkt te hebben voor de verschillende activiteiten.
Prop je 30 uur werk in 12 uur? Een goede stap om daar iets in te veranderen. Doe wat echt moet (en nee,
dat is niet alles van die lijst!). Zo ga je niet op de top van je stress weg maar kun je rustiger afbouwen en kan het genieten starten als je je voordeur dicht doet.
-
Heb je je bekkenbodemproblemen wel eens met iemand anders besproken? Je partner, je vriend(in) of je huisarts? Je zult merken dat dat veel spanning bij je weg kan halen. Weet dan dat je problemen gaat aanpakken... hoe tof is dat?
-
Ga ook eens rustig zitten en probeer je bekkenbodem te voelen. Span rustig aan door deze iets naar binnen te trekken en laat vooral daarna de bekkenbodem helemaal los.
-
Probeer de laatste weken als de werkdruk en spanningen hoger worden regelmatig een plaspauze te nemen. Laat je telefoon in je la liggen. Ga op het toiletdeksel zitten, twee voeten op de grond en adem rustig door. Liefst zo laag dat je buik wat opbolt en je je bekkenbodem voelt ontspannen (leg je hand op je onderbuik).
-
Als dat niet goed lukt, probeer dan je bovenlijf wat te draaien of desnoods alleen je hoofd en kijk dan nog eens wat je adem doet. Kom je dan wel een stukje lager?
-
Ga bij opstaan en naar bed gaan eerst even ‘wokkelen’. Ga liggen op je rug, trek je knieën op met de voeten op de grond. Leg je knieën nu naar rechts of links en laat ze daar liggen (leg eventueel een kussentje onder de knieën als je het gevoel hebt dat je krampachtig ligt).
-
Leg nu je hand aan de kant waar je knieën liggen laag op je buik, vlakbij je schaambot. De andere hand leg je naar boven. Nu begrijp je waarom dit wokkelen heet. De truc is dat je nu veel makkelijker je ademhaling naar beneden krijgt. Hoe lager je ademhaling kan komen hoe meer je daar ook kunt ontspannen.
-
Laat alles los en zorg dat je opgeladen thuisgekomen bent. Bedenk dat ook wandelen een goede manier is om te ontspannen. Lichamelijk lekker actief zijn in de frisse lucht kan ook veel ontspanning geven. Wees je bewust dat loslaten te voelen is in je bekkenbodem. Geniet van dit gevoel en prent het zo goed in je hoofd zodat je dat bij thuiskomst ook nog kunt oproepen.
-
Als stress de oorzaak kan zijn van een overactieve bekkenbodem betekent dat dus ook dat als de stress minder wordt ook de spanning in je bekkenbodem kan dalen.
Heb jij nog andere tips of ervaringen? Laat het ons weten!
Marijke Slieker