Heb je pijn bij het plassen?
Dit is een klacht die heel veel voorkomt.
Een ontsteking van de blaas is een van de meest voorkomende oorzaken.
Hoe ontstaat het?
Een blaasontsteking wordt meestal door bacteriën veroorzaakt. Deze bacteriën leven normaal gesproken rondom de plasbuis maar soms komen ze via de plasbuis in de blaas terecht. Ze hechten zich aan de blaaswand en die gaat ontsteken.
Tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de plasbuis van de vrouw komen. Als bacteriën vanuit de blaas opstijgen naar het nierbekken, kunnen ze hier een nierbekkenontsteking veroorzaken.
Aandrang
Je voelt vaker aandrang om te plassen, maar plast steeds maar kleine beetjes. Het plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel. Je kunt ook pijn hebben in je onderbuik of rug. De plas kan troebel zijn en er kan bloed in zitten.
Bij een blaasontsteking heb je geen koorts, hooguit wat verhoging. Herken je bovenstaande klachten maar heb je daarbij hoge koorts, koude rillingen en ben je misselijk? Dan kan het zijn dat je een nierbekkenontsteking hebt.
Ook het hebben van een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) kan pijn bij het plassen veroorzaken.
Behandeling
Een blaasontsteking kan vanzelf overgaan. Meestal krijg je antibiotica zodat de ontsteking sneller kan genezen. Ook is er dan minder kans dat de ontsteking zich uitbreidt naar het nierbekken en daar een nierbekkenontsteking veroorzaakt.
Maak de kuur altijd af, ook al heb je geen klachten meer, anders kunnen bacteriën in de blaas achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken. Meestal zijn de klachten enkele dagen na het starten met de antibiotica verdwenen.
Onderzoek
De huisarts kan door middel van een urineonderzoek een eventuele ontsteking opsporen. De uitslag is meestal binnen een dag bekend. Ook kan er een kweek van de urine worden gemaakt om aan te tonen welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en welk medicijn daar het beste tegen helpt.
Dit wordt gedaan bij vrouwen met hardnekkige infecties, bij zwangere vrouwen of bij mensen met verminderde weerstand (bijvoorbeeld door diabetes).
Adviezen
Om te voorkomen dat bacteriën zich in de blaas ophopen, is het verstandig om veel te drinken. Stel plassen niet onnodig uit, maar ga als je aandrang voelt naar het toilet. Plas de blaas helemaal leeg.
Vrouwen die vaak een blaasontsteking hebben, wordt aangeraden direct na het vrijen te plassen. Het innemen van cranberrysap kan soms helpen om een blaasontsteking te voorkomen.
Meer informatie
Heb je klachten die kunnen wijzen op een blaasontsteking of andere infecties? Ga ermee naar je huisarts en laat je onderzoeken. Als je er te lang mee wacht, kan een eventuele infectie zich uitbreiden.