Hoe hoog is jouw bloedsuikerspiegel?

Het duurt soms jaren voordat mensen erachter komen dat ze diabetis hebben.

Dat komt omdat de klachten die bij diabetes horen niet altijd opgemerkt worden.

In Nederland is het de meest voorkomende chronische ziekte die ook tot andere gezondheidsklachten kan leiden.

 

 

Diabetes wat is dat eigenlijk?

Diabetes mellitus (ofwel diabetes) is een stoornis waarbij de hoeveelheid suiker in je bloed te hoog is.
Daarom noemt men het ook wel suikerziekte.

De suiker in je bloed noem je glucose. Glucose komt uit de koolhydraten in onze voeding. Deze zitten niet alleen in zoete producten zoals jam, limonade, koek en gebak maar bijvoorbeeld ook in brood, aardappelen en rijst.

Het hormoon insuline, gemaakt in de alvleesklier (pancreas), zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose uit het bloed opnemen. Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed toeneemt, zorgt insuline ervoor dat de cellen meer glucose uit het bloed opnemen zodat het glucosegehalte niet te hoog wordt.

Hoe ontstaat diabetes?

Diabetes ontstaat door een tekort aan insuline of doordat je lichaamscellen minder gevoelig zijn geworden voor insuline. De cellen kunnen dan minder glucose uit het bloed opnemen waardoor het glucosegehalte in het bloed te hoog wordt. Er zijn twee vormen van diabetes:

  • Bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier nauwelijks insuline. Deze vorm komt vanaf de kinderleeftijd voor.
  • Bij type 2 diabetes zijn de lichaamscellen minder gevoelig geworden voor insuline. Als reactie gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken. Wanneer dat niet meer lukt, ontstaat er een tekort aan insuline.
    Het glucosegehalte in het bloed wordt dan te hoog. Deze vorm ontstaat meestal pas na het veertigste jaar maar komt steeds vaker ook op jongere leeftijd voor, met name bij mensen die te dik zijn.


Klachten

Als je een verhoogd glucosegehalte hebt, merk je dat vaak niet. Soms krijg je klachten zoals veel moeten plassen, dorst en moeheid. Je kunt last hebben van jeuk of slecht genezende wondjes en infecties van de huid.

Diabetes kan op den duur problemen aan de ogen, de nieren, het zenuwweefsel en de bloedvaten veroorzaken. Daardoor kunnen klachten optreden als slechter zien, pijn en tintelingen in armen en benen, loopproblemen en seksuele stoornissen.

Met diabetes heb je meer kans op hart- en vaatziekten zoals angina pectoris (pijn op de borst), een hartinfarct of een beroerte.

Behandeling

Een gezonde leefwijze is voor mensen met diabetes extra van belang. Dat betekent niet roken, gezond eten en regelmatig bewegen. Probeer overgewicht tegen te gaan door gezonde voeding en extra lichaamsbeweging.

Bij de behandeling van diabetes streeft men naar een normaal glucosegehalte van het bloed om de kans op klachten en latere gezondheidsproblemen te verminderen. Als je de genoemde adviezen opvolgt en je glucosewaarden blijven toch te hoog, krijg je tabletten om het glucosegehalte van je bloed te laten dalen.

Als ook deze onvoldoende helpen, zul je insuline moeten gaan gebruiken. Deze wordt met een dun naaldje
(een insulinepen) ingespoten. Je kunt dit prima zelf doen. Voorafgaand controleer je je glucosegehalte met behulp van een eenvoudig apparaatje.

Leven met diabetes

Je hebt diabetes, wat nu? Door je bloedsuikerspiegel zelf goed in de gaten te houden, zo gezond mogelijk te leven en regelmatig op controle te gaan, verklein je de kans op complicaties ofwel gezondheidsproblemen.

Meer informatie

Wil je meer weten over diabetes, de behandeling en een gezond leefpatroon? Praat erover met lotgenoten in het forum of stel direct je vraag aan een zorgprofessional. Meer informatie vind je ook op de site van het Diabetesfonds diabetesfonds

Gerelateerde artikelen

FemNa40