Buikpijn komt bij veel vrouwen wel eens voor.
Helaas kan buikpijn ook chronisch worden.
Waaraan wordt chronische buikpijn herkend en wat kan eraan gedaan worden?
Wanneer is buikpijn chronisch?
Buikpijn kan verschillende dingen betekenen. Als je er last van hebt en je onzeker voelt, ga er dan mee naar de huisarts. Vaak kan de huisarts je goed helpen. Soms word je door de huisarts doorverwezen naar een specialist.
Dat kan de gynaecoloog zijn, maar ook de internist, afhankelijk van het vermoeden dat de huisarts heeft.
Dit artikel gaat over chronische buikpijn.
Dat is een specifieke aandoening waarvoor de huisarts je naar de gynaecoloog verwijst. Buikpijn is chronisch als je er langer dan drie maanden last van hebt en het je dagelijkse activiteiten beïnvloedt.
Via de huisarts kom je dan vaak bij de gynaecoloog terecht. Helaas wordt in de meeste gevallen geen oorzaak gevonden. Soms nemen de klachten bij sommige vrouwen af en anderen leren met hun pijn omgaan.
Chronische buikpijn kan bij alle leeftijden voorkomen. Het is dus echt iets anders dan buikpijn rondom de menstruatie of tijdens seks.
Wat voor klachten heb je?
Chronische buikpijn is bij alle vrouwen anders. Bij de een voelt het aan als zeurend, bij de ander als stekend.
De pijn kan steeds op dezelfde plaats in de buik zitten of ‘wandelen’. Je kunt het de hele dag voelen of juist op bepaalde momenten of dagen.
Vrouwen met chronische buikpijn hebben vaak last van andere klachten zoals rugpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Ook de buikwand kan pijnlijk zijn. Het is nog onbekend hoe dit samenhangt met de buikpijn.
Chronische buikpijn kan ernstige vormen aannemen. Zó ernstig dat sommige vrouwen niet meer kunnen werken. Lang niet in alle gevallen wordt een oorzaak gevonden.
Vrouwen kunnen naast buikpijn ook last hebben van chronische vermoeidheid, spanning of zich zelfs depressief voelen.
Welke onderzoeken zijn er?
Bij het eerste bezoek bespreekt de gynaecoloog je klachten en onderzoekt je buik. Vaak volgt inwendig gynaecologisch onderzoek. Daarbij worden soms kweken van de baarmoedermond of van de afscheiding afgenomen.
De arts kan besluiten tot aanvullende onderzoeken. Dat is afhankelijk van de eerste resultaten.
Aanvullende onderzoeken kunnen zijn:
- echo, inwendig of alleen uitwendig
- bloedonderzoek
- urineonderzoek
- kijkoperatie
De kijkoperatie gaat onder volledige verdoving. Tijdens de kijkoperatie beoordeelt de gynaecoloog de organen in de buikholte. Vaak geeft de kijkoperatie geen verklaring voor de klachten. Wel kan het geruststellend werken omdat duidelijk wordt dat er geen afwijkingen zijn.
De gynaecoloog kijkt tijdens deze operatie naar de baarmoeder, baarmoederslijmvlies, verklevingen,
de eierstokken, de eileiders, darmen, de blindedarm en de buikwand.
Hoe kan chronische buikpijn worden behandeld?
Vaak wordt er niets gevonden in het onderzoek.Sommige vrouwen zijn daarmee gerustgesteld en de klachten nemen vanzelf af. Bij anderen helpen ontspanningsoefeningen. Door yoga of fysiotherapie kan de pijnafnemen.
Het is belangrijk om de pijn met de huisarts of gynaecoloog te bespreken. Sommige vrouwen krijgen medicijnen voorgeschreven. Hormonen als het rond de menstruatie erger wordt of pijnstillers die op vaste tijden worden ingenomen.
Als de gynaecoloog geen duidelijke oorzaak vindt en de klachten houden aan, schakelt hij andere hulpverleners in. Een fysiotherapeut, diëtiste, maatschappelijk werker, psycholoog of seksuoloog.
Ligt de oorzaak bij je darmen dan volgt een bezoek aan de gastro-enteroloog of chirurg. Heb je ook klachten bij het plassen, dan word je doorverwezen naar een uroloog. Soms wordt een operatie uitgevoerd.
Het verwijderen van de baarmoeder wil soms wel helpen. Maar helaas hebben niet alle geopereerde vrouwen er baat bij.
Onderneem actie
Heb je last van chronische buikpijn? Onderneem actie. Ga naar je huisarts, zorg dat je lekker in je vel komt te zitten of begin met ontspanningsactiviteiten zoals yoga.
Geschreven door: Caroline Ebeling Koning