Een vaginale verzakking komt ongeveer bij 25% van de volwassen vrouwen voor.
Het kan komen dat de bekkenbodem niet meer goed functioneert doordat bij een verzakking de blaas, darm of baarmoeder via de schede naar buiten zakt.
Dit is een reden om maatregelen te nemen.
Wat houdt het in?
Bij een darmverzakking gaat het in de meeste gevallen om een endeldarmverzakking. De achterwand van de schede is te slap waardoor deze naar buiten komt.
Door de ruimte die ontstaat, kan ook de endeldarm naar buiten komen en in enkele gevallen de dunne darm. Deze zakt dan tussen de schede en de dikke darm.
Bijbehorende klachten
Een verzakking van de endeldarm gaat vaak gepaard met een moeizame stoelgang. Obstipatie of juist geen controle meer. Een verzakking van de dunne darm geeft meestal alleen klachten bij een staande houding.
Zodra je gaat liggen, verdwijnen de klachten meestal.
Dit type verzakking komt met name voor bij vrouwen die een baarmoederverwijdering hebben ondergaan.
Je kunt last hebben van pijnlijke ontlasting en slijmerige of bloederige afscheiding uit de uitpuilende darm.
Hoe ontstaat het?
Bij een verzakking worden de organen in de buik (blaas, darm of baarmoeder) onvoldoende ondersteund door de bekkenbodem. Als de bekkenbodemspieren en het steunweefsel niet sterk genoeg meer zijn, kan een verzakking optreden.
Je blaas, baarmoeder of in dit geval je darm kan naar beneden zakken. De meeste vrouwen met een verzakte endeldarm hebben tevens een zwakke kringspier.
Mensen met een verlamming, MS of een chronische longziekte hebben ook een grotere kans op een darmverzakking.
Hoe krijg je een darmverzakking?
Er zijn een aantal factoren voor aan te wijzen:
- ouder worden; door o.a. hormoonveranderingen kunnen de weefsels in je lichaam verslappen zoals het steunweefsel van je geslachtsorganen
- langdurige constipatie en diarree
- veel en vaak persen
- zwangerschap; teveel druk op de steunweefsels van de baarmoeder waardoor deze uitrekken
- stress tijdens de bevalling
- de verzakking is erfelijk bepaald
De behandeling
Je behandelend arts zal beginnen met een aantal onderzoeken om de darmverzakking vast te stellen en de oorzaken te achterhalen. Daarnaast kun je een gynaecologisch onderzoek krijgen om te beoordelen of andere organen ook zijn verzakt.
De arts heeft geconstateerd dat je een darmverzakking hebt. Wat nu? Samen met jou zal een behandelplan worden opgesteld. Deze behandeling hangt sterk af van jouw specifieke klachten en de achterliggende oorzaak.
Is de darmverzakking veroorzaakt door een moeilijke stoelgang, dan zal je voedingsvoorschriften meekrijgen.
Is de darmverzakking het gevolg van een verzakking van andere organen dan zal de behandeling zich eerst kunnen richten op deze afwijkingen.
Er zijn gelukkig veel goede behandelmogelijkheden voor deze klachten. Als de arts het noodzakelijk acht te opereren, zijn er afhankelijk van de darmverzakking twee mogelijkheden: achterwand- en bekkenbodemplastiek en een buikoperatie.
Meer informatie
Heb je last van bovengenoemde klachten en vermoed je dat het een verzakking is? Maak een afspraak met je huisarts. Een verzakking is goed te behandelen.
Je kunt natuurlijk ook op onze site je vragen stellen aan een professional of in gesprek gaan met andere vrouwen op het forum.