Hoe houd je bekkenbodemoefenen vol

Ja... en dan heb je toch geleerd hoe het moet en heb je vervolgens misschien zelfs nog onder begeleiding van de bekkenfysiotherapeut je bekkenbodem-spieren weer in goede conditie gekregen.

Maar het is net als met lijnen, dan ben je slank maar hoe kun je dat nu volhouden?

 

Trouw blijven de bekkenbodemspieroefeningen is best lastig en daar wordt heel veel onderzoek naar gedaan. Het is toch jammer dat je de behaalde resultaten ook gewoon weer laat wegzakken. Bekkenbodemspieren zijn net als andere spieren in je lichaam gevoelig voor te trainen. Maar als we heel eerlijk zijn... als je strakke buikspieren wilt houden dan weet je dat je dat moet bijhouden, toch?

Maar wetenschappelijke onderzoeken helpen ons begrijpen hoe we dat het beste kunnen doen.

1. De belangrijkste reden waarom het vaak niet lukt is eigenlijk een hele simpele: we vergeten het gewoon.
        Hier volgen daarom een paar belangrijke trucs:

- koppel je oefeningen aan activiteiten die je altijd doet

  • tanden poetsen
  • douchen
  • de hond uitlaten
  • tv kijken
  • eten koken
  • voorspannen tijdens hoesten, lachten en tillen

- probeer je oefeningen te combineren met een andere sportactiviteit die ja altijd doet:

  • fietsen
  • roeien
  • zwemmen

(Je zult misschien denken dat dat niet kan, maar bij iedere sport ga je warmdraaien of weer even afkoelen en zeker ook weer douchen).

- Download de app Bekkenbodem. Bij download word je gevraagd of je pushberichten wilt ontvangen. Zeg dan JA. Zo wordt je 1-2 keer per week herinnerd aan je bekkenbodem.

2. Een andere belangrijke reden waarom het niet lukt, is omdat de klachten er niet meer zijn. Het urineverlies is er niet meer of de verzakkingsklacht heb je aardig onder controle. Kort gezegd: het is een kwestie van afwachten tot de eerste signalen weer komen. Deze zullen je direct weer op het goede spoor zetten want dat wilde je toch niet meer?

3. Andere factoren die het volhouden van het oefenen tegenwerken zijn ziekte, vakantie, vermoeidheid, werk, persoonlijke conflicten en het feit dat de oefeningen saai zijn.

Wel ook daar kunnen we wel wat van zeggen:

Ziekte is ziekte. Je zult merken dat als je griep hebt bijvoorbeeld je geen zin hebt om wat te doen en kun je merken dat het aanspannen niet goed lukt. Maar probeer dan eens een stevige vuist te maken. Dat lukt niet.
Als de griep weer over is hoef je je knijpkracht in je handen niet te oefenen. Zo herstellen ook je bekken-bodemspieren zich naar de functie die ze hadden voordat je de griep kreeg. Geen zorgen dus, maar gewoon je oefenen weer oppakken als je opgeknapt bent.

Vakantie. Ja, wat zal ik daar van zeggen... Je poetst je tanden toch ook in de vakantie? En douchen doe je toch ook?

Werk. Veel werk, veel afleiding, maar op elke werkplek moet je wel een keer naar het toilet en dat is de toch de beste plek waar je niet wordt gestoord. Mooi tijd om dan een keer te oefenen.

Persoonlijke conflicten. Daarvan hopen we natuurlijk dat die niet al te lang duren en dat je op een gegeven moment toch de tandenpoetstraditie weer kunt gaan oppakken.

Bekkenbodem oefeningen zijn saai. Tja, maar als je de oefeningen kunt doen tijdens je favoriete sportactiviteiten is het een stuk leuker. Bovendien moet je juist je bekkenbodemspieren goed aanspannen als je gaat hoesten, tillen of lachen.

Ga dus maar eens op zoek naar een eigen ritme van oefenen en laat eens horen hoe je het zelf hebt opgelost.
Als je goede ideeën hebt die hier niet bij staan, dan is het ook leuk om die in een reactie terug te geven.

Gerelateerde artikelen

FemNa40