Medicijnen werken anders bij vrouwen dan mannen

Afgelopen week bij Umberto Tan besproken.

Zoals iedereen weet worden medicijnen getest; eerst bij dieren en dan pas op mensen.

Maar over het algemeen altijd op mannen.

 

De reden is dat vrouwen 'lastige' proefpersonen zijn. Dat komt vanwege de menstruatie die hormonale pieken en dalen vertonen. De pieken en dalen verschillen ook nog eens per vrouw.

Vrouwen hebben bovendien ook vaker bijwerkingen van medicatie. Dat komt hoogstwaarschijnlijk doordat ze of kleiner zijn, een andere verhouding van lichaamsvocht hebben, minder zwaar zijn en ook kleinere organen hebben. Ook gebruiken vrouwen meer zelf-zorgproducten, die een interactie kunnen geven met medicijnen.

Het gevolg daarvan is dat vrouwen medicijnen slikken die niet getest zijn op vrouwen en die anders werken bij mannen. Dit brengt zeker risico’s met zich mee. In het verleden kregen vrouwen gevaarlijke hartritmestoornissen bij gebruik van anti-allergiemiddelen terwijl het voor mannen onschuldig bleek te zijn.

Kijk dus uit wat je slikt

Huisarts Hedwig Vos stelde vast dat antidepressiva anders werkt bij vrouwen als bij mannen. Mannen en vrouwen beschikken weliswaar over evenveel serotonine, maar mannen zetten het makkelijker om. Waarschijnlijk dat het daarom bij mannen 4 weken duurt voor dat ze merken dat het helpt en bij vrouwen 6 weken.

Dan maakt het ook nog uit welke antidepressiva je krijgt. Vrouwen reageren vaak beter op serotonine heropnameremmers en mannen kunnen beter TCA’s slikken.  Bij een depressie die gepaard gaat met paniek of angstaanvallen (veel voorkomend bij vrouwen) ben je niet geholpen bij MAO-remmers dus het maakt wel degelijk uit wat je slikt.

Verschillende Amerikaanse wetenschappers willen dat alle bestaande geneesmiddelen opnieuw worden onderzocht en dan specifiek op vrouwen omdat dit nog nooit eerder is gebeurd en niemand de gezondheid/veiligheid van vrouwen kan garanderen.

Bron.GezondNu

Gerelateerde artikelen

FemNa40