Eten is de gewoonste zaak van de wereld en behoort tot een van de belangrijkste levensbehoeften.
Het is lekker, het is gezellig om samen te eten. maar helaas zijn er ook mensen die troost vinden bij eten en wordt het dwangmatig.
Je krijgt het niet uit je hoofd en denkt voortdurend aan eten en kan daardoor niet stoppen. Het kan zomaar zo zijn dat je aan boulimia lijdt.
Boulimia nervosa
Je bent continu bezig met je lichaam en gewicht. Je hebt eetbuien waarbij je grote hoeveelheden eten naar binnen werkt zonder er controle over te hebben. Ook ’s nachts. Na een eetbui doe je moeite om niet aan te komen. Je slikt bijvoorbeeld veel laxeermiddelen, gaat braken, intensief sporten of lijnen. Je gewicht blijft hierdoor meestal constant. Dit patroon van eetbuien en weer voorkomen dat je aankomt, heet boulimia nervosa. Een ander woord hiervoor is vraatzucht of eetaanvallen.
Als je boulimia hebt, zit je vaak vol gevoelens van schaamte, schuld en walging over je lichaam en het eetgedrag. Uit schaamte verberg je je gedrag en dit kan je eenzaam maken. Ook lichamelijke klachten, zoals verstopping, spierzwakte en bloedarmoede kunnen voorkomen. Soms geef je zoveel aan eten uit dat je geldzorgen krijgt. Boulimia komt het meest voor bij jonge vrouwen.
Wat kun je hier zelf aan doen?
Boulimia nervosa is een ernstige aandoening: hulp is nodig! Het kan ernstige gevolgen hebben voor je lichaam en je sociale leven. Neem contact op met je huisarts of een psycholoog om de diagnose te laten stellen en hulp te krijgen. Boulimia nervosa bij een ander herkennen is moeilijk omdat mensen deze stoornis vaak verborgen houden en het gewicht constant blijft.
Als je denkt dat iemand in jouw omgeving boulimia nervosa heeft, probeer dit dan op een rustig moment bespreekbaar te maken en probeer het eetgedrag niet te controleren. Besef dat je weinig aan de eetstoornis kunt veranderen, maar adviseer professionele hulp.
Foto