Puzzelstukjes die belangrijk zijn voor de bekkenfysio

Puzzels hebben we in verschillende soorten, Woordpuzzels, cijferpuzzels maar ook puzzels voor verschillende leeftijden variërend van vier tot 2000 stukjes.

Je kent het wel, een puzzel van heel veel kleine stukjes die in elkaar moeten passen.

 


Je kunt je dan suf kijken op al die stukjes die allemaal op elkaar lijken qua kleur. Leuke puzzels met landschappen of schilderijen: lucht, bomen, weiland. Je ziet lettelrijk door de bomen het bos niet meer. En wat nog erger is..... dan komt er iemand langs jouw tafel lopen en pakt na 10 seconden kijken en stukje op dat jij steeds zocht omdat triomfantelijk op zijn plaats te leggen.

Grote puzzels

Ik moest daar vandaag aan denken toen ik met mijn administratie bezig was en brieven zat te schrijven aan de huisartsen en medisch specialisten.
Bekkenfysiotherapeuten krijgen vaak grote puzzels met de vraag of wij nog iets voor de patiënt kunnen betekenen. Het is dan fijn dat wij met een frisse blik kunnen kijken naar iemand met heel veel problemen tegelijkertijd. Hoe pakt de bekkenfysiotherapeut dat aan? En welke informatie moet jij dus beschikbaar hebben voor jouw bekkenfysiotherapeut?
 

1. een lijstje met medicijnen die je gebruikt
2. een lijstje met operaties die je hebt ondergaan
3. een plasdagboek van 3 dagen. Je kunt dat vinden op de site van profunduminstituut.nl bij de formulieren
4. een ontlastingsdagboek (als dit relevant is voor je klachten) voor een week
5. een vezellijst, ook voor een week
6. zijn er andere dingen gebeurd in je leven die mede oorzaak kunnen zijn van je klachten?


Inschatting

De bekkenfysiotherapeut begint gewoon bij het begin. Zal vragen naar je klachten, of er operaties zijn geweest, welke medicijnen iemand gebruikt (kunnen er bijwerkingen zijn die je klachten veroozaken?). Zijn er andere aandoeningen (suiker, hartklachten, ongelukken) maar ook of er spanningen zijn of zijn geweest. Er komen vragen over plassen, ontlasten, bevallingen en over seksualiteit. Veel vragen die overigens niet in een half uurtje klaar zijn. (Helaas mogen we van verzekeraars maar en half uur per dag met u aan de slag en dat betekent dat het gesprek wel eens twee behandeltijden kan duren. Voor jou vervelend en voor de bekkenfysiotherapeut vervelend.)

Tijdens het stellen van de vragen kraken de hersens van de therapeut en rollen er nog meer vragen uit. En als alle vragen zoveel mogelijk zijn beantwoord krijg je uitleg over hoe je bekkenbodem werkt en hoe jouw klachten samen kunnen hangen met je bekkenbodem, lage rug, bekken of stuit. Er is dan veel om over na te denken.
 

7. ben al eerder behandeld voor je klachten? Wat is er toen gedaan, welke oefeningen heb je meegekregen en wat was het effect er van? Heb je eventueel het oefenlijstje nog dat je toen mee kreeg?


Lichamelijk onderzoek

Daarna zal gesproken worden over een lichamelijk onderzoek. De bekkenfysio zal kijken naar je rug, bekken, heupen en stuit. Zijn er bewegingsbeperkingen? Zijn bepaalde testen positief of negatief? En de hersens blijven kraken. OK, deze test is negatief, dan kan dit het niet zijn, verder kijken, andere test. Ah, en uiteindelijk komen er nog meer vragen, soms over vroeger omdat de tijdlijn belangrijk is in de ontwikkeling van je klachten. Daarom is voorbereiden op je afspraken bij de bekkenfysiotherapeut zo belangrijk. Het scheelt tijd in je behandeltijden en zo kan er meer tijd worden besteed aan het gepuzzel.

8. communicatie. Het is belangrijk dat je met je therapeut blijft communiceren, ook als je moeite hebt om bepaalde dingen te bespreken      of als je je niet fijn voelt bij een onderzoek of therapie. De therapeut kan dan met jou kijken wat een andere aanpak voor jou beter kan zijn. Belangrijk is dat jij je veilig voelt bij de therapeut.
9. eerlijk blijven of je wel of niet goed met je oefeningen aan het werk bent gegaan. Het is in eerste instantie de taak van de therapeut om samen met jou te zoeken naar mogelijkheden om de oefeningen te integreren in je dagelijkse bestaan. Dat is vaak geen makkelijke opgave!
10. Wat heb je nodig om je oefeningen te kunnen volhouden? Heb je meer coaching nodig? Ben je iemand van een todo lijstje dat je kunt afstrepen of wordt je boos op jezelf als het niet perfect gaat? Communiceer ook dat met je therapeut!
Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40