Seksuele problemen bij 1 op de 5 vrouwen

Het is heel vervelend als je last hebt van een seksueel probleem, want wat dan?

Eén op de vijf vrouwen heeft helaas te maken met seksuele problemen.

Dat kan dan een behoorlijke impact hebben op de relatie met je partner.

 

Af en toe geen zin hebben in vrijen of niet opgewonden raken, is niet ongewoon. Het wordt pas een probleem wanneer de situatie niet verandert, wanneer het een stempel gaat drukken op jouw levensvreugde of relatie.

In de behandeling zullen oorzaak en gevolg van de klachten duidelijk worden. Je krijgt antwoord op de vraag of en hoe de klachten te verhelpen zijn.

Veel voorkomende klachten

Vragen en problemen op het gebied van seksualiteit zijn:

  • Geen zin (meer) of minder zin om te vrijen.
  • Groot verschil in zin met je partner.
  • Geen orgasme kunnen krijgen.
  • Pijn bij gemeenschap.
  • Geen gemeenschap kunnen hebben.
  • Twijfels over je seksuele voorkeur.
  • Twijfels over je gevoel vrouw te zijn.
  • Negatieve seksuele ervaringen.
     

Medische problemen van jou of je partner die last geven bij het vrijen, bijvoorbeeld na een operatie, incontinentie (ongewild urineverlies), hartklachten, longklachten, hersenbloeding.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor seksuele problemen. Soms is de oorzaak puur lichamelijk. Denk aan bekkenbodemproblemen of een dunnere vaginawand na de overgang.

Oorzaken kunnen ook psychisch zijn of met de relatie te maken hebben. En vaak staat het een niet los van het ander. Loopt jouw relatie niet lekker, dan heeft dat meestal grote invloed op je stemming. Doorgaans heb je ook minder zin in seks met je partner.

Bij onzekerheden, vragen of problemen kan het zinvol zijn een seksuoloog te raadplegen. Bij Vrouw & klinieken kun je terecht met alle mogelijke seksuele problemen.

Of de oorzaak nu lichamelijk of psychisch is of te maken heeft met je relatie. In de Vrouw & klinieken werken seksuologen NVVS. Dat zijn artsen en/of GZ-psychologen opgenomen in het kwaliteitsregister van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS).

Kliniekbezoek

Het eerste consult kun je alleen komen of meteen samen met je partner. Tijdens het bezoek zelf gaan we dieper in op de klachten, je medische achtergrond en je eventuele relatie.

Vaak bestaat het eerste consult hoofdzakelijk uit een gesprek. Lichamelijk onderzoek kan als het gewenst is, maar hoeft niet altijd meteen plaats te vinden.

Onderzoek en behandeling

Soms is er aanvullend lichamelijk onderzoek door een gynaecoloog of dermatoloog nodig. Bijvoorbeeld bij seksuele pijnklachten. Voor zo’n gynaecologisch-seksuologisch lichamelijk onderzoek wordt bijna altijd een nieuwe afspraak gemaakt.

Het kan zinvol zijn dat je partner daarbij aanwezig is. Soms is bloed- of urineonderzoek nodig. Dat kan meestal dezelfde dag.

Bij het eerste consult of na het extra lichamelijk onderzoek stellen we vast wat het probleem precies is.
Samen spreken we af hoe de behandeling eruit gaat zien. Bij lichamelijke oorzaken biedt een medische behandeling mogelijk uitkomst.

Dan ben je het beste af bij de gynaecoloog of dermatoloog van Vrouw & klinieken. Zijn de oorzaken psychisch of relationeel, dan helpen onze seksuoloog NVVS of gezondheidspsycholoog je verder, eventueel samen met je partner.

De behandeling bestaat in dat geval uit therapeutische gesprekken. De duur van de therapeutische behandeling kan variëren. Soms zijn een of twee consulten al voldoende om je (seks)leven een positieve wending te geven.

Er kunnen ook meer consulten nodig zijn. Vooraf geven we je een zo goed mogelijke inschatting.

Waarom met seksuele problemen naar Vrouw & klinieken

Bij seksuele problemen kunnen de oorzaken lichamelijk, psychisch of relationeel zijn. Soms spelen meerdere aspecten tegelijk een rol. Onze medisch specialisten, psychologen en seksuologen vormen een hecht samenwerkend team.

Je komt bij Vrouw & klinieken altijd bij de juiste deskundige(n) terecht. Op het spreekuur Seksuele problemen weet je, na hooguit twee afspraken:

  • Wat heb ik?
  • Wat heeft mijn partner?
  • Wat kunnen we eraan te doen?
  • Hoeveel consulten zijn nodig?


De zorgverleners van Vrouw & klinieken helpen je graag verder.

Zus en Zorg

Gerelateerde artikelen

FemNa40