Spataderen is een veel voorkomende klacht,
met name bij vrouwen.
Het staat in de top tien van redenen waarom mensen naar de huisarts gaan.
Factoren als erfelijkheid, zwangerschap, ouderdom en overgewicht spelen hierbij vaak een rol.
Spataderen kunnen een onschuldig cosmetisch probleem zijn, maar op termijn ook serieuze medische gevolgen hebben. Wat zijn spataderen en wat kun je eraan doen?
Hoe ontstaan spataderen?
Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met spataderen. Van kleine ontsierde rood tot blauwe adertjes tot grote kabels. Gezonde aderen zorgen ervoor dat het bloed, tegen de zwaartekracht in, terugstroomt van de benen naar het hart.
In de aders bevinden zich kleppen die ervoor zorgen dat de doorstroming goed verloopt. Als deze kleppen niet meer goed sluiten, stroomt het bloed in het been terug. Hierdoor stijgt de druk in de ader. De ader zet uit en er ontstaat een spatader.
Spataderen kunnen klachten geven van vermoeidheid en zwaar gevoel, krampen, onrustige benen en dikke enkels. De medische naam voor spataderen is varices.
Herken je deze klachten?
Twijfel bij genoemde klachten niet en neem contact op met je huisarts. Je huisarts zal je doorverwijzen naar een van de klinieken gespecialiseerd in de behandeling van spataderen.
Onderzoek
Met behulp van geluidsgolven (ook wel het Duplex-onderzoek genoemd) worden de aderen zichtbaar gemaakt, de bloedstroom in beeld gebracht en de werking van de kleppen nagekeken.
Dit onderzoek gebeurt door een ervaren dermatoloog. Aan de hand van deze bevindingen wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.
Behandelingen
De behandeling van spataderen kan bestaan uit:
- Aanmeten van steunkousen.
- Wegspuiten van kleine spatadertjes ('scleroseren').
- Verwijderen van middelgrote vaten ('Muller operatie').
-
Laseren van spataderen ('endoveneuze laser ablatie').
Vaak is een combinatie van behandelingen nodig om een optimaal resultaat te krijgen.