Verlies je urine door lachen, sporten, tillen of hoesten?
Misschien heb je dan last van stressincontinentie oftewel inspanningsincontinentie, vormen van incontinentie die best wel veel voorkomen.
Eén op de vier vrouwen boven de 40 jaar kan hier last van hebben.
Maar wat is stressincontinentie eigenlijk?
Bij stressincontinentie gaat het niet om emotionele stress maar om stress als druk in de buik. Bij inspanning (zoals lachen, hoesten, tillen of sporten) gaat de druk in de buik omhoog en kan de plasbuis niet worden afgesloten waardoor er urine uit de blaas loopt. Hierbij voel je geen aandrang om te plassen.
Oorzaken
De spieren en banden die de blaas ondersteunen, vormen een stevige bodem. Deze bekkenbodem ondersteunt de buikinhoud waaronder de blaas. Normaal zorgt een stevige bekkenbodem dat de urinebuis wordt dichtgedrukt tegen de ‘harde’ bekkenbodem. Verslapt de bekkenbodem, dan is er geen stevige ondergrond meer.
De verslapping kan onder andere worden veroorzaakt door beschadiging van de bekkenbodem of sluitspier. Deze beschadiging kan ontstaan door een zwangerschap, bevalling, operatie of het ouder worden.
Wat kun je eraan doen?
De eerste stap is een arts te bezoeken en je klachten beschrijven. Voor het stellen van de juiste diagnose gaat de arts dieper in op je privésituatie (ontlasting, seksueel functioneren) en je medische geschiedenis (eetpatroon, eerdere zwangerschappen). Aan de hand hiervan bepaalt de arts of verder onderzoek noodzakelijk is.
Het onderzoek
Tijdens een onderzoek wordt op een speciaal toilet je plasstraal (flow) gemeten. Tevens wordt het eventueel door jou bijgehouden plasdagboekje besproken. Daarna volgt een gynaecologisch onderzoek, de diagnose en een behandelplan.
Welke behandeling kun je verwachten
De behandeling van stressincontinentie bestaat meestal eerst uit gespecialiseerde bekkenfysiotherapie.
De bekkenfysiotherapeut leert je de spieren in het bekken te herkennen en gebruiken, zodat de bekkenbodem en de omliggende spieren (weer) een samenwerkend geheel worden.
Als deze behandeling niet voldoende helpt, kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep.
Bijvoorbeeld een TVT-operatie. Deze operatie wordt meestal in dagbehandeling uitgevoerd.