Je tandvlees in de winter

In de wintermaanden hebben we vaker te maken met verkoudheid en griep, dat is een bekend gegeven.

We krijgen te maken met een verlaagd afweersysteem.

Daardoor krijgen veel mensen ontstekingen aan het tandvlees.

 


Algehele gezondheid en mondgezondheid

Een mond waarin het tandvlees geregeld ontsteekt, is te vergelijken met een chronisch ontstekende wond. Door het warme, vochtige milieu in de mond hebben we er alleen niet zo veel erg in. Het tandvlees bloedt bij het poetsen, maar doet geen pijn.

Een situatie die jaren kan bestaan en een extra belasting is voor de algehele gezondheid. Door onderzoek en vanuit de praktijk wordt dit steeds duidelijker. Er is invloed vanuit de mond gevonden bij onder andere longontsteking, diabetes, hartinfarct en gewrichtsontstekingen zoals reuma.

Het blijkt dat bacteriën en/of hun producten via de bloedbaan in het lichaam dringen. Bij longontsteking gaat het om het verslikken bij een slechte mondgezondheid en verminderde afweer.

Vooral ouderen hebben hiervoor een verhoogd risico (Journal of Dental Research sep. 2015). Genoeg redenen voor ‘Het Ivoren Kruis’ om tandheelkundig medewerkers op te leiden om bij verpleeghuizen langs te gaan, middels het ‘(H)Oud je mond gezond’ project.

Verbeter de gezondheid van je tandvlees

Voor gezond tandvlees en het voorkomen van gaatjes, is een goede gebitsverzorging nodig. Bloedt het tandvlees wel eens bij het poetsen, dan is de mondhygiëne voor verbetering vatbaar. Maak je niet schoon tussen de tanden en kiezen, dan laat je 30-40% van het gebitsoppervlak zonder zorg.

Ook is het van belang niet meer dan 7 keer per dag te eten en drinken, aangezien dit het gebit belast met een zuurstoot. Het speeksel doet er ongeveer een uur over de zuurstoot te neutraliseren.

Verbeter je algehele gezondheid en je mondgezondheid

Door gezonde voeding te eten zoals groenten, vis en noten, kunnen we onze afweer op een goed peil brengen en houden. Daar profiteert de mondgezondheid ook van mee. Helaas voldoen maar weinig mensen aan de gestelde minima (rapport van de gezondheidsraad 2008).

Nog geen 10% eet voldoende groenten! Ook blijkt uit onderzoek dat het percentage vitaminen en mineralen in onze groenten en fruit de afgelopen 25 jaar flink is afgenomen. Dat men steeds vaker de noodzakelijke vitaminen en mineralen aanvult met supplementen.

Extra vitamine C en een goed gedoseerde Multivitamine lijkt daarom geen overbodige luxe. In de winter komt daar een gebrek aan vitamine D3 bij door de verminderde zonnekracht.

Voor het aanvullen van vitamines en mineralen kunnen de DHA (dagelijks aanbevolen hoeveelheden) een mooie leidraad zijn, maar niet zaligmakend. Vitamine C is hiervan een mooi voorbeeld.

Mensen zijn naast apen en cavia’s de enige schepselen die zelf geen vitamine C kunnen aanmaken. Volgens de DHA is 60 tot 75 milligram voldoende voor een volwassen mens, hetzelfde als de optimale hoeveelheid voor een cavia van 2 kg!

De optimale dosering voor mensen lijkt daarom hoger te moeten liggen.

www.tgph.nl Lijf en Gezondheid

Gerelateerde artikelen

Een sterk gebit

Door:

Tandartsen kunnen steeds meer rotte tanden bij kinderen waarnemen. Bij kleuters treffen ze soms wel 15 doorgerotte tanden per mond aan.

Lees verder

FemNa40