Als je met kanker te maken krijgt, is het goed om alvorens de behandeling te starten een O.V.V. pedicure te bezoeken.
Ik onderzoek de voeten* op stand, druk en huidafwijkingen die op een later tijdstip mogelijk voor problemen kunnen zorgen.
Dit is belangrijk omdat een patiënt steeds gevoeliger wordt voor infecties tijdens de behandeling;
het immuunsysteem komt op een laag pitje te staan.
Schimmelnagels of zwemmersexceem kan zich van uitwendig naar inwendig verplaatsen en zo bijvoorbeeld de bloedbaan infecteren. Ook kunnen schimmelnagels brokkelen, scherp worden en een wondje veroorzaken.
Belangrijke tip
Het is belangrijk om voor de chemo alle nagels van voeten en handen te lakken met een blanke nagellak!
Zo is de nagel enigszins beschermd.
Tijdens de behandelingen probeer ik de voeten zo gezond mogelijk te houden. Ik blijf letten op drukpunten, huidkwaliteit, nagels maar ook op het gevoel in de voeten.
Er is terugkoppeling met het oncologisch behandelteam, immers als men in de neutropene fase zit, is de weerstand laag en ligt infectie op de loer. Er wordt dan niet behandeld maar uitgesteld naar een later tijdstip.
Blijvende neuropathie**
Hiervoor kunnen patiënten zich tot hun oncoloog wenden. Deze kan anti-depressiva voorschrijven
(functie: een pijndempende werking op de zenuwen) of een crème die mogelijk verlichting kan bieden.
Afwijkende huidpigmentatie
Als O.V.V.-er weet en herken je afwijkingen in huidpigmentatie. Soms kan dit geen kwaad maar ook kan het gebeuren dat je het advies krijgt om het plekje te laten beoordelen door je huisarts.
Dit eerste herkennen van afwijkingen is belangrijk; immers hoe eerder er gehandeld word hoe beter het is.
Mij geeft het altijd een goed gevoel dat ik iemand op tijd doorgestuurd heb maar ook ben ik opgelucht als het 'niks' blijkt te zijn. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
Voor de opleiding loop je stages in alle facetten van het ziekteproces. Mijn stages liep ik bij een lymfe-oedeemtherapeut, hospice, inloophuis en in het AMC op de afdeling oncologie.
*Het hand-voet syndroom: een pijnlijke aandoening waarbij elke aanraking al te veel kan zijn. De huid is dan gezwollen, droog, rood verkleurd, strak. Blaren en wondjes kunnen snel ontstaan.
**Neuropathie: gevoelloosheid of juist erge pijn. In het beginstadium is het belangrijk dat de behandelend oncoloog hiervan op de hoogte is zodat de behandeling (tijdelijk) gestaakt kan worden om later in een andere samenstelling van medicamenten te kunnen worden hervat. Neuropathie kan anders blijvend worden. Het fijne tastgevoel in de voeten is dan weg waardoor je niet kunt voelen of er bijvoorbeeld iets in je voet zit zodat een wondje kan ontstaan. Ook voel je de grond niet goed tijdens het lopen waardoor je eerder struikelt. Adviezen zijn dan drukvrij schoeisel of liever zonder indien mogelijk en voorkomen van hitte.
In een volgend blog wil ik iets meer vertellen over de massage bij kanker.