Waarom voor je 40ste een thermogram?

De Pil. Vrouwen die de pil slikken, hebben een verhoogd risico van 24% op het krijgen van borstkanker in vergelijking tot vrouwen die de pil niet slikken.

Voor vrouwen die 1-4 jaar geleden zijn gestopt met de pil is er een verhoogd risico van 16%.
Vrouwen die 5-9 jaar geleden zijn gestopt met de pil, hebben een verhoogd risico van 7%.
Voor vrouwen die al langer dan tien jaar geen anticonceptiepil meer slikken is er geen verhoogd risico meer.

 

De duur van het gebruik van de anticonceptiepil, de dosis en de samenstelling hebben geen effect op het risico. Vrouwen die vóór de leeftijd van 20 jaar beginnen met het slikken van de pil hebben een wat hogere kans op het krijgen van borstkanker gedurende het gebruik van de pil. Het absolute risico van borstkanker is echter laag in deze leeftijdsgroep (Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer, 1996).

Als deze en andere cijfers al zo lang bekend zijn, vraag je je toch af hoe het komt dat nog steeds zoveel vrouwen de pil slikken. Het antwoord laat zich makkelijk raden, het is gemakkelijk in gebruik. Daarnaast schrijft de huisarts, die een vertrouwensband heeft met de cliënt, met het grootste gemak de pillen voor.

Ik sprak in 2014 met Dr. Hans Moolenburgh sr. over de pil en vroeg hem: ‘Heeft u in uw praktijk relaties gezien tussen het gebruik van de pil en kanker’?

Dr. Moolenburgh: ‘Nee, want dat is alleen statistisch te bepalen. Maar het viel op dat langzaam maar zeker de mammacarcinomen meer voorkwamen (in 50 jaar tijd van 1 op de 35 naar 1 op de 9 én zich verplaatsten naar veel jongere vrouwen, mijn jongste patiënt was 22 jaar). En dat terwijl ze vroeger bijna alleen ná de overgang voorkwamen. Bovendien namen het cervix carcinoom (baarmoederhalskanker) en de precancereuze afwijkingen aan de cervix toe.

‘Is de prikpil en een spiraal met hormonen eigenlijk hetzelfde? Of wat zijn de verschillen’?

Dr. Moolenburgh: ’Het lijkt mij zo:

  • Prikpil (direct in de bloedbaan) is het sterkste.
  • Slikpil is iets minder sterk, het lichaam kan iets meer weerstand bieden.
  • Een spiraal met hormonen zijn het zwakste.

 

Maar allen zijn niet gewenst'.

Roken

Een redelijk recent onderzoek heeft aangetoond dat stoppen met roken (zelfs als er al sprake is van borstkanker) een positief effect kan hebben op het verloop van de borstkanker en de kans daaraan te overlijden.

Vrouwen zijn meer gaan roken en dat heeft tot meer longkanker in de laatste twintig jaar geleid en dreigt nu te worden ingehaald door borstkanker als de meest voorkomende vorm van kanker waaraan vrouwen sterven.
Let wel, borstkanker staat niet op de 1ste maar op de 6e plaats van oorzaken waaraan vrouwen overlijden.

Keuze uit diverse borstonderzoeken

Wachten tot je 50 bent en wordt opgeroepen voor een bevolkingsonderzoek daar heeft geen enkele jonge vrouw iets aan. Als we weten dat juist bij jonge vrouwen met borstkanker de prognose slecht is doordat het snel groeit, dan moeten we gaan kijken wat we eerder kunnen doen voor deze vrouwen.

Mammografie is niet geschikt voor jonge vrouwen, niet omdat de borsten niet plat te krijgen zijn, maar omdat de dichtheid van het borstklier weefsel te hoog is. Dat wil zeggen dat slappe borsten meer kans hebben om juist beoordeelt te kunnen worden met mammografie. De meeste jonge vrouwen hebben echter stevige borsten en krijgen zo een mammogram die misschien geen juiste uitslag zal kunnen geven.

Er zijn andere screening opties zoals echo, MRI, zelfonderzoek en thermografie. Elk met hun eigen sterke en zwakke punten. Je hebt het recht om deze opties te gebruiken. Vergeet namelijk niet dat alleen een biopsie kan bevestigen of er sprake is van kanker. Screenings bieden een inzicht in hoe het met de borsten is gesteld.

Voor jonge vrouwen is thermografie een uitstekende methode om de borstgezondheid te laten screenen.
Juist omdat er geen beperking is in de cupmaat en de dichtheid van het borstklierweefsel. Er is geen straling,
de borsten worden niet plat gedrukt en het onderzoek is preventief bedoelt.

Een uitslag is dan ook anders als bij een mammogram. Omdat de uitslag laat zien of een borst geen, laag, gemiddeld of een hoog risico heeft, is er voor de vrouw werk aan de winkel. Dat kan variëren van een deodorant zonder aluminium of de beugel bh vervangen voor een zachte bh tot aan (bij hoog risico) naar de huisarts gaan.

 

Voor en na beelden van een jonge vrouw die in 3 maanden een verbetering heeft gekregen in haar borsten.
De onrustige patronen in de rechterborst zijn na het opvolgen van gezondheidstips verdwenen

Gerelateerde artikelen

FemNa40