Geen leuk onderwerp om bij stil te staan, maar wist je dat zelfmoord, na verkeersongevallen, de meest voorkomende doodsoorzaak is bij jongeren?
Gemiddeld lijdt een op de twintig jongeren aan een depressie.
Heftige periode
De puberteit is voor jongeren vaak een rit in een rollercoster door al die hormonen die hun lichaam en geest op zijn kop zetten. Ze zijn vaak boos, voelen zich ellendig en onbegrepen en weten soms echt niet waar dit vandaan komt.
Ouders nemen deze gevoelens vaak niet serieus en men dacht zelfs kort geleden nog dat jongeren niet depressief konden worden. Niets is minder waar dus. Het blijft een heftige periode in de ontwikkeling, waar de ene puber meer last van heeft dan de ander.
De reden
De reden dat een depressie niet herkend wordt bij jongeren, is omdat de symptomen vaak worden afgedaan als puberteitsperikelen en niet als zodanig worden herkend.
Jongeren zijn somber of hebben concentratieproblemen, maar kunnen ook hun depressie verbergen door overmatig gebruik van alcohol en drugs of door het vertonen van agressief of crimineel gedrag.
Symptomen
Een jongere die depressief is, voelt zich maanden lang somber en verdrietig, waardeloos en mislukt. Lichamelijke klachten als hoofdpijn of buikpijn, constant vermoeid zijn, veel slapen of minder slapen dan normaal is, zijn vaak voorkomende klachten.
Jongeren met een depressie trekken zich ook vaak terug, tonen weinig initiatief en hebben gewoon nergens meer zin in.
Hun wereld wordt daardoor steeds kleiner, waardoor sommigen hun rust en vertier gaan zoeken in blowen of drinken om het zo te maskeren.
Signaleren
Een depressie kan ontstaan door verschillende factoren, zoals een opgelopen trauma, een wellicht genetische factor als depressie al in de familie voorkomt, het karakter van het kind of een tekort aan serotonine.
Een tekort aan serotonine in de hersenen kan een rol spelen bij het ontstaan van een depressie, aangezien deze stof invloed heeft op je gevoel.
Omstanders moeten vaak de depressie bij een jongeren signaleren. Jongeren zelf kunnen hun gevoel vaak negeren en denken dat niemand ze kan helpen of willen het zelf oplossen.
Gebleken is dat meisjes vaker depressief zijn dan jongens. Dit komt door hun hormoonhuishouding en het feit dat zij minder snel serotonine aanmaken.
Meisjes uiten dit door zich terug te trekken in zichzelf of soms zelfs door zelfbeschadiging, terwijl jongens daarentegen hun depressie verbergen met agressief of crimineel gedrag.
Behandeling
Het is dus goed waakzaam te zijn en op jongeren te letten die ineens ander gedrag gaan vertonen en stil te staan bij een eventuele achterliggende depressie.
Besteed eens extra aandacht aan haar of hem in een persoonlijk gesprek. Een depressie is namelijk goed te behandelen en kan door een combinatie van therapie en medicijnen je snel weer beter laten voelen.
MD Hulp Online