Houd jij bij hoeveel uren per dag je zoon of dochter achter de computer zit?
Besteedt hij/zij 2 of meer uren aan het gamen,
iedere dag een hele week lang?
Dan mag je bij jezelf te rade gaan of er geen sprake is van een gameverslaving.
Uit onlangs gepubliceerde cijfers is bekend geworden dat er in 2013 meer jongeren zich hebben aangemeld bij o.a de Jellinek kliniek (meer dan 50), omdat zij aan games verslaafd waren. Dit is een forse stijging ten opzichte van het voorgaande jaar.
Wat is gameverslaving
Wanneer spreek je nu van een gameverslaving ? Men stelt dat een persoon gameverslaafd is als hij meer dan 16 uur per week speelt en daardoor slechter functioneert. Het komt met name onder tieners en jongeren voor en dan meestal bij jongens. Zij trekken zich steeds meer terug uit het dagelijks leven en leven in hun eigen digitale wereld, wat ten koste gaat van schoolprestaties en sociale contacten.
De sfeer in huis wordt daardoor ook vaak bepaald door ruzie en getouwtrek hierover. Gameverslaving heeft soms ook fysieke gevolgen als obesitas, diarree of buikpijn. Het feit dat games zo makkelijk te verkrijgen zijn via smartphones en tablets werkt er ook aan mee. Een behandeling tegen gameverslaving duurt ongeveer 6 tot 9 maanden.
Signalen
Ouders kunnen in de gaten houden hoeveel tijd er besteed wordt aan het gamen en of er daarnaast nog genoeg andere activiteiten worden gedaan door hun kinderen. Bekijk of je kind nog goed op school presteert en of er nog voldoende gesport wordt en leuke dingen gedaan worden met vrienden.
De jongere kan nagaan of hij gamen nodig heeft om rustig te worden of om te kicken. Voel je je nog goed als je niet kan spelen of ben je er constant in gedachten mee bezig? Leid het tot ruzie met je ouders of vrienden en lukt het maar niet om te minderen? Herken je deze signalen. dan is het goed om hulp te zoeken/vragen.
Tips
- Stel regels op voor het gamen. Spreek een bepaalde tijdsduur of tijdstip af per dag dat je kinderen mogen gamen. Begin hier vroeg mee vanaf het moment dat zij een computer krijgen.
- Geef ook het goede voorbeeld. Ga dus niet zelf avonden achter je pc zitten of constant met je smartphone aan de slag.
- Verbieden of computer afpakken heeft geen zin, omdat alles op de computer wordt gedaan tegenwoordig. Praat er open over met je kind en bespreek samen wat de afspraken zijn die er gemaakt zullen worden.
Heb je echt stellige twijfels, dan kun je altijd samen een online test doen om te kijken of het gamen nog wel verantwoord is of niet via Gameadviesopmaat.nl of de bij Jellinek.nl
Wil je meer hierover weten? Laat dan een reactie achter bij de comments hieronder of kom naar het
gratis online adviesspreekuur (op de even weken op dinsdagavond van 19.00-20.00 uur).
Marilva Dikmoet/MD Hulp Online