Het is niet zo vanzelfsprekend, maar veel grootouders nemen een deel van de zorg op zich voor hun kleinkinderen.
Het moment dat je hoort dat er een kleinkind op komst is, is natuurlijk fantastisch.
Het lijkt een roze wolk, straks heerlijk voor je kleinzoon of kleindochter zorgen. Toch komt het maar al te vaak voor dat de ouders van het kindje vinden dat hun kindje te veel verwend wordt.
Daarnaast leven we in het ‘nu’ en wordt de mening van grootouders nogal eens oudbollig genoemd.
Dan hebben we het nog niet gehad over de goed bedoelde bemoeienissen van de grootouders.
Van groot belang is om goede afspraken te maken met elkaar. Eerlijk en in alle openheid. Hoe willen de ouders het kindje grootbrengen. Welke normen en waarden vinden zij belangrijk. Wat verwachten zij van de grootouder(s) op dagen dat je de zorg van hen overneemt?
Goed overleg en samen afspraken maken (en/of vastleggen) kunnen al heel wat problemen vermijden.
Tips
- Advies is welkom, maar breng het als suggestie.
- Maak afspraken met elkaar, laat weten wat je wel wilt en niet wilt.
- Realiseer je dat bij papa en mama andere regels gelden dan bij de grootouder(s). Kinderen tot 3 jaar hebben het meest aan duidelijke regels en grenzen.
-
Zorg dat er geen tegenstrijdige boodschappen worden gegeven naar het kind. Dat maakt kinderen onzeker. Bij oudere kinderen kun je daar steeds flexibeler mee omgaan.
Voor de grootouder(s) is het goed om te realiseren dat het om je kleinkinderen gaat en niet om je eigen kinderen. Respecteer de opvoedregels van de ouders en blijf duidelijk over de regels die bij jullie in huis gelden.
Fijn voor jullie eigen kinderen is dat ze weten dat ze altijd bij je terecht kunnen voor advies. Er rijzen veel vragen als je net papa of mama bent geworden, daar kun je soms best wat hulp of bemoedigende woorden bij gebruiken.
Probeer je kinderen in hun waarde te laten over hun opvoeding van jullie kleinkind.