Hoge verwachtingen?

Hebben wij als ouders niet allemaal te hoge verwachtingen van onze kinderen als ze op de wereld komen. En wat doen wij daarmee als ze daar niet aan voldoen?

In onze huidige prestatiegerichte maatschappij wordt er van kinderen steeds meer en meer verwacht en is de druk op leren en presteren vaak erg groot.

 

Ouders hebben tegenwoordig een veel sterkere band met hun kinderen dan vroeger, maar verwachten daarentegen ook veel meer van hen. Ambitievolle ouders leggen dan ook vaak de nadruk op het presteren en kijken alleen maar naar de vooruitgang of prestatie van hun kind.

Vergelijken

Ouders vergelijken hun eigen kinderen ook vaak met die van anderen, terwijl ieder kind zijn eigen tempo in ontwikkeling heeft. Daarnaast blijft het natuurlijk lastig als je als ouders merkt dat je zoon of dochter op een gegeven moment het onderwijs op school niet kan bijbenen. Is de wereld dan vergaan? Nee!

Probeer daar op een constructieve en positieve manier mee om te gaan. Natuurlijk is het even schrikken als er een leerstoornis of gedragsprobleem bij je kind is geconstateerd, maar betekent dat hij of zij afgeschreven is? Ouders moeten bij tegenslag niet teleurgesteld raken in het ouderschap en zorgen dat kinderen kind kunnen zijn.

Prestatiedruk

Laten we als ouders ons niet laten opjutten door de prestatiedruk van de maatschappij en onze kinderen een fijne schoolperiode gunnen. Als je eenmaal gehoord hebt dat er wat aan de hand is, kost het accepteren hiervan even tijd voor zowel jezelf als het kind.

Benader je het echter positief en bekijk je de mogelijkheden en de hulp die aangeboden kan worden, dan is deze periode zowel voor het kind als jezelf een makkelijkere weg dan hakken in het zand.

Als via onderzoek is gebleken dat er wat extra hulp nodig is of zelfs dat een andere school beter zou zijn, inventariseer dan wat mogelijk is en welk  type onderwijs het best past bij jouw kind.

Raak niet meteen in paniek en laat je kind zien dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Geef hiermee het voorbeeld dat zij er nog  steeds mogen zijn zoals zij zijn. Het zelfvertrouwen krijgt  op deze manier tijdens deze lastige periode dan ook niet een extra knauw.

Als  kinderen eenmaal op hun plek zitten, dan zie je hen opfleuren, zekerder worden van zichzelf en ouders die dit ervaren realiseren zich dan dat het een goede stap is geweest voor het kind en zijn eigen ontwikkeling.

Wil je meer hierover weten? Laat dan een reactie achter bij de comments hieronder of kom naar het
gratis online adviesspreekuur (op de even weken op dinsdagavond van 19.00-20.00 uur).

Marilva Dikmoet/MD Hulp Online

FemNa40