Jonge kinderen leren al vroeg keuzes maken en dan betreft het bijvoorbeeld de kleren die ze willen aantrekken, welk snoepje of frisdrank ze willen of wat ze zullen doen met hun verjaardagspartijtje.
Ouders hebben nog vaak hun inbreng hierin, maar naarmate de kinderen ouder zijn, worden de keuzes langzamerhand hun eigen verantwoordelijkheid.
Schoolkeuze
Een groot keuzemoment is het naar de middelbare school gaan, na het afscheid nemen van de basisschool. Voor het eerst moet er goed nagedacht worden, met de CITO-score in handen, naar welke school zij zullen gaan. Een belangrijk moment,
die de rest van hun leven kan beïnvloeden.
Beroepskeuze
Een paar jaar later staan ze voor de volgende belangrijke keuze, welke richting zij opgaan in verband met een beroepskeuze.
Ik vind dit nog steeds een te vroeg moment om hiermee geconfronteerd te worden.
Jongeren zitten al in een turbulente fase van hun leven (puberteit) en moeten dan ook nog weten/bepalen wat zij later voor beroep zullen/willen uitoefenen.
Vaak weten zij het nog niet en kiezen dan maar voor een richting, die hen later weer niet bevalt of totaal iets anders lijkt te zijn dan zij zelf dachten.
Het gebeurt maar al te vaak dat aan het eind van het derde jaar gedoubleerd moet worden vanwege het kiezen van een andere richting, of school wordt helemaal opgegeven.
Ik spreek dan niet over jongeren die al van kleins af aan of op latere leeftijd weten wat zij willen worden. Voor deze leerlingen is een keuze maken helemaal geen probleem.
Keuzestress
We leven momenteel in een maatschappij waarin van kleins af aan zoveel informatie beschikbaar is en zoveel meer mogelijkheden, dat dit op latere leeftijd jongeren veel stress geeft bij de hoeveelheid keuzes. De economische crisis van nu draagt daar natuurlijk ook een steentje aan bij.
Jongeren melden zich steeds vaker aan bij de Geestelijk Gezondheids Dienst vanwege keuzestress. Stress verergert de kwetsbaarheid voor psychiatrische problemen en de grote hoeveelheid aan keuzes laten psychische problemen ook eerder tot uiting komen.
De hulp aan jongeren tot 18 jaar is vanaf 2009 jaarlijks al 8,5 procent gestegen. Het aantal jongeren die psy-chische/psychiatrische hulp hebben is nu gestegen tot 166.000.
Hoe begeleid jij je kinderen/tieners hierin? Ik hoor het graag! Geef je reactie onder dit artikel bij comment en ik antwoord direct.
MD Hulp Online