Is jouw kind een druktemaker?

Heb jij ook zo’n kind die de hele dag door beweegt, impulsief is en vaak niet wil luisteren en als hij stil zit, toch met een been of hand aan het friemelen is?

Vaak denken ouders dan dat het kind misschien ADHD heeft en wordt zoon of dochter naar de huisarts gebracht, die vervolgens het 'leuke' recept Ritalin of Concerta voorschrijft.

 

Diagnose ADHD

De laatste jaren wordt er vaak te veel en te snel de diagnose ADHD gesteld en moeten kinderen vervolgens aan de medicijnen.

De diagnose ADHD kan niet zomaar gesteld worden. Er moet een degelijke test worden afgenomen en het gedrag moet zowel thuis als op school goed bekeken worden, door de ouders en de leerkracht van het kind te bevragen.

Helaas gebeurt dit niet altijd en wordt te snel een medicijn voorgeschreven. Het kan ook zo zijn dat ouders en leerkracht op een ander manier met het kind moeten omgaan, omdat het dit nodig heeft.

Structuur nodig

Niet ieder kind is hetzelfde en sommige kinderen hebben nu eenmaal wat meer structuur en duidelijkheid nodig. Zit het kind bijvoorbeeld op een schooltype dat heel veel zelfstandigheid van het kind zelf vraagt, dan is het verstandig om wellicht een andere school te zoeken waar wel meer structuur geboden wordt.

Hieronder een aantal tips die, als zij goed toegepast worden, al heel veel kunnen veranderen in het gezin. Daarna kun je dan nog altijd naar de huisarts gaan en vragen om een gedegen onderzoek.

Tips

Structuur. Structuur is voor alle kinderen belangrijk, maar essentieel voor kinderen met ADHD. Duidelijke afspraken en taken binnen het gezin zijn dan ook nodig. Je kunt deze afspraken ophangen op een zichtbare plaats, zodat iedereen het kan lezen. Een lijst met huisregels helpt ook prima, maar zorg er dan wel voor dat iedereen zich eraan houdt.

Consequent zijn. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar kinderen hebben dit nodig en juist kinderen met ADHD. Het is vaak een moeilijke opgave om consequent te blijven als zij maar blijven zeuren, maar bedenk dat het zeuren de volgende keer zal doorgaan als je nu weer overstag gaat.

Realistische eisen. Wees duidelijk en concreet en vraag niet teveel tegelijkertijd. Zeg en benoem wat hij/zij moet doen. Bijvoorbeeld: Maak nu eerst je bed op. Eén taak of opdracht is meer dan genoeg. Daarna kun je dan nog iets vragen om te doen.

Kinderen met  ADHD vinden het al moeilijk genoeg één ding te onthouden. Vaak zijn ze in hun hoofd al weer met wat anders bezig dan met dat wat ze op dat moment aan het doen zijn.

Bescherm ze niet te veel. Kinderen moeten leren zelfstandig problemen op te lossen. Keuzes maken en zelf dingen ondernemen is extra lastig als je ADHD hebt. Juist daarom moet je hen dit aanleren.

Positief benadrukken. Elk kind vindt het heerlijk om complimentjes te krijgen en gestimuleerd te worden. De hele dag aanhoren dat je iets niet goed doet of niet mag, naast gecorrigeerd worden, werkt averechts.

Kinderen met ADHD hebben hierdoor vaak al een laag zelfbeeld en kampen met weinig zelfvertrouwen. Zij zijn vaak slim en creatief en door juist hun sterke kanten  te benadrukken, krijgen zij meer zelfvertrouwen.

Het hebben van ADHD is lastig maar niet onoverkomelijk. Laat het niet als excuus gebruikt worden. Met wat hulp op school en goede duidelijke regels, zowel thuis als op school, moet het lukken.

Wil een kind echter meer rust in lichaam en hoofd, dan is een medicijn op zijn plaats, wel na gedegen onderzoek.

MD Hulp Online

 

FemNa40