Nee, ik wil niet! Herkenbaar?

Vanaf 18 maanden tot ongeveer 4 jaar kunnen peuters het ouders soms behoorlijk lastig maken.

 

Zit je met je handen in het haar omdat jouw lieve zoon of dochter ineens is veranderd in een dwingeland waar geen land mee te bezeilen valt?
Hier wat achtergrond informatie en tips om het thuis weer wat gezelliger te maken.

Ontwikkeling

Het probleem met peuters is dat ze nog maar vrij weinig zelf kunnen. Dit staat hun zelfstandigheid behoorlijk in de weg en dat leidt tot frustraties en soms zelfs angst. Verder hebben ze last van stemmingswisselingen, wat voor henzelf ook best verwarrend kan zijn. Het ene moment voelen ze zich ontzettend blij en het volgende moment zijn ze bang of verdrietig. Ook zijn ze op deze leeftijd nog erg ongeremd. Ze moeten zich nog leren beheersen. Het kan regelmatig voorkomen dat je kind zo wordt meegesleept door zijn emoties, dat er geen land mee te bezeilen is. Heel vervelend allemaal, maar met een goede consequente aanpak en nog meer geduld kom je een heel eind.

Praten      

Wellicht kan zijn/haar gedrag ook komen door het feit dat hij/zij het allemaal nog niet kan zeggen. Het kan dan helpen om  dingen die je aan hem ziet te verwoorden: “Ja mama snapt dat je boos wordt als je niet met de …….  mag lopen, omdat je iets zag wat je wilde zien, maar dan moet je het eerst neerleggen voor je gaat kijken”. Het helpt een kind vaak als hij begrepen wordt en dat haalt vaak de boosheid al weg.  

Tips/adviezen:

Een paar tips /adviezen die vaak goed helpen zijn:

  • Zorg er voor dat als hij/zij iets doet wat niet mag (schreeuwen, schoppen, niet luisteren, etc. etc.) je dat steeds op dezelfde (consequente) manier aanpakt.
     
  • Tijdens driftbuien:
    1. rustig blijven en afleiden (bv even bij je pakken; wijs dan bijvoorbeeld naar wat speelgoed en probeer zijn interesse daarvoor te wekken) helpt dit niet dan
    2. nog een poging. Blijft de drift? Dan...
    3. even apart zetten en geen aandacht geven voor een aantal minuten (negeren). Zo nodig weer bij stap 1 beginnen, de aanhouder wint.
  • Zeggen wat je WEL van hem wilt, i.p.v. “niet doen” bijvoorbeeld “Leg eerst je beker neer voordat je gaat lopen“
     
  • Positief gedrag belonen. Als je kind goed gedrag vertoont, laat hem dit dan weten en beloon haar/hem. Een aanmoediging of een knuffel is al voldoende. Zo moedig je een kind aan om dat specifieke gedrag te herhalen en krijgt hij/zij een positief zelfbeeld.

 

Nogmaals, het is soms echt een paar dagen heel hard werken (vooral dat steeds terugzetten op de time-out plek tot hij rustig blijft zitten), maar als je volhoudt zie je het resultaat waarschijnlijk al binnen een week. 

Bron: MD Hulp Online

FemNa40