NIX 18

Sinds de leeftijdsgrens voor alcohol en drank is verschoven naar 18 jaar, krijg ik steeds meer vragen van ouders hoe daar nu het beste mee om te gaan is. Het is nogal wat als je pubers thuis hebt die tussen de 15 en 18 jaar oud zijn.

De 14/15 jarigen keken uit naar het moment dat ze de leeftijd van 16 jaar bereikten om eindelijk te kunnen drinken buitenshuis en de 16 en 17 jarigen worden met de nieuwe wet weer terug naar af gestuurd.

 

Ouders vinden dit erg lastig om mee om te gaan. Heel begrijpelijk allemaal, maar wat houdt de nieuwe wet nu precies in?

 

Nieuwe wettelijke regels

Per januari 2014 is de leeftijdsgrens van alcohol en roken verschoven van 16 naar 18 jaar. Jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcohol meer bij zich hebben op openbare plaatsen. Ook niet als het flesje/blikje dicht is  Als ze dit toch bij zich hebben, riskeren zij een boete van  €45 (onder de16 jaar) en €60 voor 17/18 jarigen.
Verkopers mogen dus ook geen alcohol en tabak meer aan hen verkopen en moeten jongeren tot en met 25 jaar vragen naar hun legitimatie. Doen zij dit niet dan riskeren ook zij een forse boete.

De rijksoverheid is hiertoe overgegaan aangezien er te vroeg, te vaak en teveel door jongeren wordt gedronken. Nieuwe onderzoeken laten steeds meer zien dat alcohol erg schadelijk is voor de hersenen van jongeren.
Vaak en veel alcoholgebruik heeft al vele ongelukken, achteruitgang van schoolprestaties, overschrijden van seksuele grenzen en alcoholvergiftiging met zich meegebracht.

Tips en adviezen

  • Leg je kinderen uit dat er nieuwe wettelijke regels zijn per januari 2014 en dat ze beboet kunnen worden. Praat ook met ze over het feit waarom deze nieuwe regels zijn ingesteld: namelijk dat onderzoek heeft uitgewezen dat de ontwikkeling van de hersenen er extra schade van kunnen krijgen tot hun 24e jaar.
    Zowel de overheid als jij wil hen daarvoor beschermen.
  • Het is lastig om regels die er eerst waren te veranderen, maar bespreek je eigen mening met de nieuwe wet ernaast en maak je kind duidelijk dat de nieuwe wet er is voor hun gezondheid en dat het nodig is.
  • Maak en stel duidelijke regels over het gebruik van alcohol (hoeveel, hoe vaak en wanneer) samen met je pubers.
  • Toon interesse in hun wereld en hun vrienden en laat zelf zien dat alcohol geen voorwaarde is om het leuk samen te hebben.
  • Houd je reacties positief als ze wat vertellen en stimuleer hen in andere vrije tijdsactiviteiten als uitgaan zoals sporten, bowlen, karten etc.
  • Hanteer thuis drinken niet meer als opvoedadvies aangezien gebleken is uit onderzoek dat kinderen juist eerder en meer alcohol gaan gebruiken als ze van huis uit al drank aangeboden krijgen.

Denk eens terug aan je eigen jeugd en bedenk dan wat jij had willen weten van je ouders of hoe zij zich hadden moeten opstellen. Laten we het drankgebruik voornamelijk gezellig houden!

Marilva Dikmoet /MD Hulp Online

FemNa40