Pubers en Ouders

Puberen. Al decennia lang een constant terugkerend thema bij zowel ouders als professionals.

Hoe komt het toch dat er voortdurend aandacht wordt besteed aan dit onderwerp en dat ook vandaag nog ouders hun eigen kinderen ineens niet meer begrijpen als ze in de puberteit komen. 

Je eens zo leuke zoon of dochter verandert plotseling in een dwarse puberzoon of -dochter.

 

Hormonen/lichamelijke verandering

Elke ouder die een beetje geïnteresseerd is in opvoeding en wat gelezen heeft in de loop der jaren, weet dat hormonen hier een belangrijke rol spelen. Volg je de normale ontwikkeling van kinderen dan weet je dat er in de puberteit grote lichamelijke veranderingen plaatsvinden in het lichaam van onze kinderen.

Bij de meisjes beginnen de rondingen in hun lijf vorm te krijgen, naast het begin van de menstruatie, die tegenwoordig steeds vroeger plaatsvindt. Bij de jongens gaat de eerste zaadlozing een rol spelen, wat de seksuele  gevoelens doet opleven. Bij de jongens gaat de eerste zaadlozing een rol spelen, wat de seksuele gevoelens doet opleven.

Weet echter wel dat meisjes een voorsprong hebben bij de lichamelijke ontwikkeling ten opzichte van de jongens. Na een paar jaar is deze voorsprong echter ingehaald. Deze lichamelijke veranderingen geven vaak innerlijke onrust.

Sociaal emotionele ontwikkeling

Door  de innerlijke onrust komen pubers vaak in de knoop met hun emoties en gevoelens. Vrienden en vriendengroepen worden dan ook steeds belangrijker voor hen. Zij kunnen zich aan hen spiegelen en leren zo wie zij zelf zijn en wat zij wel of niet willen (worden).

Zij denken na over alles en nog wat en kunnen dan ook felle discussies aangaan en kritisch zijn, juist omdat zij willen weten hoe zij zelf in elkaar zitten. Wat echter ook een belangrijkere rol speelt, is de geestelijke ontwikkeling, naast de  sociaal emotionele ontwikkeling en de lichamelijke ontwikkeling.

Geestelijke  ontwikkeling

Wat gebeurt er in het hoofd van onze pubers! Naarmate ze ouder worden wordt hun gerichtheid op zichzelf alleen maar groter en groter. Zij zijn de hele dag met zichzelf en hun zelfbeeld/uiterlijk bezig om maar te voldoen aan de waarden/normen van de groep waartoe zij behoren.

Deze groep en hun mening  wordt steeds  belangrijker in hun leven. Ouders kunnen doen en laten wat zij willen, vaak wordt er alleen maar geluisterd naar de mening van vrienden/vriendinnen en zijn ouders eigenlijk maar stom en vervelend.

Dit is een heel normaal verschijnsel en is ook nodig voor hun zelfontwikkeling en identiteitsvorming. Geef hen dus de kans hiermee te experimenteren, maar blijf vooral  aandacht geven en luisteren naar wat zij te vertellen hebben.

Als je als ouder dit doet en blijft doen (zonder veroordelend te zijn, maar gewoon belangstellend), dan zul je zien dat je zoon of dochter uit zichzelf meer zal vertellen naarmate hij/zij ervaart dat je er voor hem/haar bent.

Wij, als ouders, moeten in deze lastige periode er leren zijn voor hen, weliswaar op de achtergrond, maar wel met duidelijke consequente regels waar zij zich aan moeten houden, b.v. met  het geven van taken (voor de zelfstandigheid) en het op tijd thuis komen.

Hou er wel rekening mee dat de puberteitsontwikkeling voor ieder kind anders kan zijn. Het ene kind ontwikkelt zich eerder dan de ander en dit geldt ook voor de bovenstaande drie gebieden, die verschillend en niet gelijktijdig  hoeven te verlopen.

Ook een lastige puber in huis en zit je met je handen in het haar? Laat dan een reactie achter bij de comments hieronder of kom naar het  gratis online adviesspreekuur (op de even weken op dinsdagavond van
19.00-20.00 uur).

Marilva Dikmoet/MD Hulp Online

FemNa40