7 Redenen om je kind dagelijks voor te lezen

Ik las mijn kinderen al voor toen ze een paar weken oud waren. Nijntje boekjes, mooi op rijm en met veel dierengeluiden, prachtige prentenboeken waar ik zelf een verhaaltje bij bedacht.

Heerlijk met dat warme babylijfje tegen me aan. Zeker rijmpjes zijn heel geschikt op jonge leeftijd, omdat het zo vloeiend loopt en je kindje ontspant bij het luisteren naar jouw vertrouwde stem.

 

Voor grote en kleine kinderen

Veel ouders lezen hun kinderen voor, met name als ze tussen de 2 en 5 jaar zijn. Tussen de 9 en 12 jaar wordt nog maar 40% van de kinderen voorgelezen. Hoe jammer is dat? Voorlezen is namelijk fijn, nuttig, intiem en heel erg leerzaam. Ook als ze nog baby zijn of als ze zelf al goed kunnen lezen.

Mijn jongens, die op school niet uitblinken in spelling, halen op school wel al jaren hoge cijfers voor begrijpend lezen, taalbegrip en woordenschat. Ik denk echt dat het vele voorlezen (en nu zelf lezen) daaraan heeft bijgedragen.

Iedere dag

Ondanks onze drukke, hectische levens is het zo veel waard om tijd vrij te maken om voor te lezen, bij voorkeur iedere dag. Dan ligt je kind soms maar iets later in bed dan jij had gepland. Het is veel belangrijker dat jullie samen genieten, om de volgende redenen:

 

  1. Rust en veiligheid: Voorlezen zorgt voor een rustmoment en hoeft dan ook niet alleen plaats te vinden voor het slapen gaan. Mijn jongste zoon is heerlijk afgeleid door het voorlezen in de wachtkamer bij de dokter. Het gaat om exclusieve aandacht en een gevoel van veiligheid.
  2. Intimiteit: Voorlezen is een ultiem moment voor samen zijn, liefde; je kind kruipt lekker tegen je aan, wat een genot.
  3. Taalontwikkeling: Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling; je kind leert nieuwe woorden en hoe een goede zin is opgebouwd. Door met je kind over het boek te praten en woorden toe te lichten die hij/zij nog niet kent, wordt je kind gestimuleerd om actief met taal bezig te zijn.
  4. Luisteren: je kind leert goed te luisteren en zich te concentreren als het wordt voorgelezen.
  5. Leesontwikkeling: Als je kind vanaf groep 3 zelf leert lezen, vergemakkelijk je dat leerproces door om de beurt een bladzijde (of alinea) te lezen. Heel gezellig om samen te doen en leren lezen wordt voor je kind op die manier leuk en inspirerend, het voelt niet als huiswerk.
  6. Fantasie: voorlezen stimuleert de fantasie van je kind en het leert veel van de wereld om zich heen.
    Hanteer voor ieder personage in het boek een ander stemmetje. Je kind lacht zich rot, komt helemaal in het verhaal doordat het bijvoorbeeld spannend is en gaat het, zodra hij/zij zelf goed kan lezen, zelf ook doen.
  7. Dialoog: Voorlezen is geschikt om een dialoog te starten met je kind, bijvoorbeeld over onderwerpen waar je kind niet zo makkelijk over praat of wat hem/haar erg bezighoudt (angst, dood, scheiding, enz).

 

Gratis boeken

Het lidmaatschap op de bibliotheek is voor kinderen gratis. Voor onze kinderen is het iedere maand een feestje om in de bieb rond te struinen op zoek naar boeken van hun favoriete schrijvers. En met verjaardagen, Sinterklaas en Kerstmis worden er steevast boeken cadeau gegeven aan alle gezinsleden.

De kinderen ruilen ze vervolgens weer uit. Zo kreeg mijn jongste zoon afgelopen jaar met kerst een Fantasia-boek van Geronimo Stilton en zijn even oude stiefzusje het nieuwste Dolfje Weerwolfje boek van Paul van Loon. Ze kunnen dan bijna niet wachten totdat de ander het boek uit heeft.

Waardevolle gesprekken

Toen ik in echtscheiding lag, kocht ik bewust voorleesboeken met dat thema. Door hierover te praten, kreeg ik veel beter inzicht in de gevoelswereld van mijn kinderen. En toen mijn oudste zoon in groep 7 zat en hij nog genoot van het voorlezen (dit houdt in de meeste gevallen helaas op als ze naar de middelbare school gaan), lazen we samen het boek ‘Wat jongens moeten weten’ (is er ook in de variant voor meisjes).

Dit boek geeft een antwoord op vragen over vriendschap, liefde, seks en volwassen worden. Zeer geschikt om op ongeveer 11-jarige leeftijd samen te lezen, net voordat ze de puberteit ingaan. In al zijn onwetendheid en nieuwsgierigheid vormde het boek aanleiding voor prachtige gesprekken.

Puberen

En nu hij op de middelbare school zit en niet meer voorgelezen wil worden, kijken we samen documentaires, het Journaal en mooie films. Mijn grote puberzoon kruipt dan dicht tegen me aan, net als vroeger met het voorlezen.

Hij stelt zijn vragen en we zijn verbonden. Een betere oogst van de voorleeszaadjes die ik al die jaren heb geplant, kan ik me niet wensen.

Gerelateerde artikelen

42 en oma!

Door:

21 jaar oud was ik toen mijn dochter geboren werd. Oprecht het mooiste wat ik mocht ervaren. Ja, ik was jong en compleet naïef. Als ik toen wist wat ik nu weet had ik heel veel dingen anders gedaan.

Lees verder

FemNa40