Eindelijk is hij/zij daar en ben je als nieuwbakken ouder dolblij en gelukkig en wellicht wat onzeker wat er allemaal op je pad gaat komen.
De eerste weken geniet je heerlijk van je kleintje en leer je hem/haar kennen. Veel ouders lopen in die eerste drukke weken dan ook op een roze wolk.
Familie, vrienden en kennissen komen langs en er is volop leven in huis, totdat het moment daar is en de rust weer in huis teruggekeerd is.
Jullie zijn als jong ouderpaar nu op jezelf aangewezen en merken dat alle tijd en aandacht wordt opgeslokt door dat kleine wezentje dat je leven op zijn kop zet.
Fles/borstvoeding
Vaak is de keuze al gemaakt of er borstvoeding wordt gegeven of flesvoeding. Afhankelijk van die keuze is het de eerste drie maanden, zowel voor de vader (als hij ook de fles geeft) als voor de moeder, bij borstvoeding een ware uitputtingsslag. Degenen die een Nanny of een geweldige (schoon)moeder hebben, uitgezonderd.
Wees gerust, na gemiddeld drie maanden hebben de baby en jullie het ritme gevonden dat hoort bij jullie gezin en is het alleen maar genieten van het heerlijk nieuwe wezen dat het hele huis opvult.
Tip: Stel (bij flesvoeding) een rooster in wie welke avond/nacht de fles geeft, zodat de ander ongestoord een paar uur achter elkaar kan slapen of vraag oma/opa/familie een keer om op te passen, om heerlijk een avond voor jezelf te hebben en een nachtje te kunnen doorslapen.
Hechting/veiligheid
Belangrijk in deze fase is, naast de dagelijkse verzorging, het lichamelijk contact (knuffelen) en oogcontact maken met je kleintje, waardoor de relatie en band tussen ouder en kind ontstaat.
Je baby kan zich hierdoor hechten aan vader en moeder, wat een gezonde basis creëert voor zijn/haar ontwikkeling. De basis voor veiligheid wordt op deze manier ook gelegd.
Praten
Praten met je baby tijdens het verzorgen of spelen, naast oogcontact, is van essentieel belang voor de taal- en spraakontwikkeling. Als je dit vaak doet, zal je merken dat je baby ook terug reageert met kirrende geluidjes en lachjes wanneer hij/zij jou ziet.
Volgende week meer over de taalontwikkeling.
Heb je vragen, schroom niet om ze te stellen in de comments onder dit artikel of tijdens het gratis adviesspreekuur op de dinsdagavond.
Marilva Dikmoet/MD Hulp Online.