Heb je tieners of pubers in huis rondrennen, dan denk je vaak dat je kind nog geen seksuele belangstelling heeft. Ouders onderschatten dit vaak en uit onderzoek blijkt zelfs dat 85 procent van de ouders met kinderen onder de tien jaar niet of nauwelijks hierover praat.
Het is dan ook van belang om op jonge leeftijd hierover te praten en met seksuele voorlichting te beginnen, want het wordt alleen maar lastiger naarmate ze ouder zijn om het dan pas te bespreken.
Tijdens de puberteit waarin de jongeren zich losmaken, krijgen ze steeds meer behoefte aan privacy. Het wordt dan ook lastig als je nooit eerder over gevoelens en ervaringen hebt gesproken.
Wensen en grenzen
Ouders vinden het nog steeds eng om over wensen en grenzen op seksueel gebied te praten met hun kinderen. Driekwart van de ouders, blijkt uit onderzoek, heeft dit nog nooit gedaan. Een goede manier om hierover te beginnen is met een vraag als:
'wat zou jij doen?' en vervolgens een denkbeeldige situatie te schetsen wat hij/zij in zo’n situatie zou doen.
Hiermee open je een gesprek om over gevoelens en waarden en normen te beginnen. Is de tiener dit al van jongs af aan gewend, dan zal het zich ook makkelijker hiervoor openstellen.
Seksuele voorlichting moet niet alleen een technisch verhaal zijn, maar belangrijk is ook te praten over de eigen wensen en gevoelens. De emotionele kanten van seksualiteit en de intimiteit zouden ook belicht moeten worden.
Je eigen waarden en normen kun je tijdens een gesprek hierover ook goed overdragen aan je kind, zodat hij/zij later zijn eigen gevoelens en wensen weet te herkennen. Jongeren die beter voorgelicht zijn, beginnen dan ook later aan seks, terwijl kinderen zonder seksuele voorlichting eerder beginnen met experimenteren.
Kort samengevat: het blijft dus belangrijk om vroeg te beginnen met seksuele voorlichting, aangepast aan de leeftijd van je kind en vooral de emotionele kant en intimiteit niet te vergeten naast je eigen waarden en normen over te dragen.
Daarnaast kun je kinderen geen mooier voorbeeld geven dan je eigen relatie als ouders voor te spiegelen en te verkondigen dat: 'Seks is iets waar beide partijen van kunnen en horen te genieten'.
Wil je meer hierover weten? Laat dan een reactie achter bij de comments hieronder of kom naar het gratis online adviesspreekuur (op de even weken op dinsdagavond van 19.00-20.00 uur).
Marilva Dikmoet/MD Hulp Online