Wat ik jou wil meegeven over zwanger zijn op je veertigste

Het komt regelmatig voor dat ik denk: 'hoe kan ik andere vrouwen helpen met wat ik geleerd heb van mijn zwangerschap op latere leeftijd?'

De start van mijn blog was stap 1. Want zwanger zijn op je 40ste. Best ‘een ding’ in deze tijd.

 

De gemiddelde leeftijd voor het krijgen van je eerste kind is - voor vrouwen geboren in 1970 - in 2013 opgelopen tot 30 jaar. Meer hierover is te lezen in het interessante artikel van het CBS. Zelf was ik trouwens 41 toen ik mijn dochter Mila heb gekregen.

Waarom heb je zo lang gewacht?

Er zijn allerlei redenen waardoor je niet eerder een kind hebt kunnen of willen krijgen. Je wilt carrière maken. Je weet het nog niet zeker. Je hebt de ware nog niet gevonden. De situatie was er nog niet naar. Of het lukt niet om zwanger te worden. Alles is mogelijk. Wij wilden zelf heel graag een kind. Maar een kind krijg je. Een kind neem je niet. En soms loopt het nu eenmaal anders.

Voorzichtig hoor!

Dolgelukkig waren wij dan ook toen bleek dat ik op mijn veertigste toch nog - geheel onverwachts en spontaan - zwanger bleek te zijn. Een verrassing. Een geschenk. Een wondertje. Superblij. Dat is je omgeving (als je het in een vroeg stadium durft te vertellen dan) ook!

Wel is iedereen heel voorzichtig. En terecht. Veertig is per slot van rekening niet heel jong meer. Je kunt je heel jong voelen. Je lichaam kan heel jong zijn. Maar toch. Het is anders. Dat moet je jezelf wel realiseren. Wat ik persoonlijk heb ervaren is dat ik mijn zwangerschap zag als ‘heel kostbaar‘ en ‘mijn enige kans‘.

Hmmm, dat is minder

Doe je dat zelf niet, dan word je daar door de verloskundige of in het ziekenhuis wel op gewezen. Er is nu eenmaal een verhoogde kans op een miskraam. Meer kans dat je kind een aangeboren afwijking kan hebben. De kans voor de moeder om een hoge bloeddruk te krijgen is wat hoger. De kans op zwangerschapssuiker neemt ook toe. Evenals de mogelijkheid van een keizersnede op latere leeftijd.

Maar staar je niet blind op alle dingen die mis kunnen gaan. Dat heb ik gelukkig niet gedaan. Natuurlijk maakte ik mij zorgen, behoorlijke zorgen (aard van het beestje geef ik eerlijk toe). Toch probeerde ik daar niet op te focussen.

Ontspan!

Want er is niet alleen negatieve berichtgeving. Het is superfijn dat er ook positieve verhalen zijn. Bedenk jezelf dat het puur en alleen om ‘kansen’ gaat! Het grootste deel van de ‘zwanger op latere leeftijd’-vrouwen maken een normale zwangerschap en bevalling door.

Met dat in mijn achterhoofd ging ik stapje voor stapje steeds meer geloven in een goede afloop. Mijn gouden tip: probeer ontspannen de negen maanden in te gaan. Lees niet teveel ‘real life‘-verhalen. Doe aan zwangerschapsyoga. Ga vooral niet teveel fora bezoeken op internet. Kies voor optimisme. Positiviteit is waar het om draait.

Voordelen van op latere leeftijd zwanger zijn

Jaja, die zijn er zeker. Op latere leeftijd hebben vrouwen over het algemeen meer financiële zekerheid dan jongere vrouwen. Ook kunnen vrouwen op latere leeftijd veel rustiger en geduldiger zijn met kleine kinderen. Denken meer in oplossingen dan in problemen. Minder drang om te presteren. Het ‘go with the flow‘-gevoel.

Het ego is veel meer weg. Zo voelde dat voor mij in ieder geval zeker. Mijn gedachten en gevoelens zijn veel meer bij mijn baby geweest dan ik ooit van te voren had kunnen bedenken. Als je eenmaal weet dat je zwanger bent, dan verandert alles. In mijn geval mijn hele mindset. En natuurlijk is dat bij iedere zwangere zo.
Maar nogmaals, voor mij voelde het als uitermate ‘precious‘ en als mijn enige kans.

Hoe zou ik jou kunnen helpen? Laat het mij weten.

Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl

www.40envoorheteerstmoeder.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40