Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering IS.
In het buitenland lopen Nederlanders daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken op de pagina met reisadviezen.
Blijf alert is het devies. Wel vaker hoor of lees je ‘blijf alert’. Maar waarop moet je alert zijn? En wat als je denkt dat je alert bent?
Verdacht?
Hoe herken je iemand die iets kwaads in de zin heeft? Uiterlijk en afkomst maken personen immers niet verdacht. En terroristen en andere kwaadwillende proberen vast normaal gedrag te vertonen waardoor ze zo min mogelijk opvallen.
Het gaat dan ook om herkennen van afwijkend gedrag en inschatten of het afwijkende gedrag wel of niet past bij de situatie. Niet altijd is afwijkend gedrag duidelijk te herkennen.
Toch zijn er een aantal zaken die op kunnen vallen als je goed oplet. Want voorafgaande aan een aanslag en ook voorafgaande aan een inbraak, wordt doorgaans voorbereidend werk gedaan.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
-
Inventariseren van de omgeving
- rondhangen in de omgeving, regelmatig langsrijden, meerdere malen dezelfde route lopen en zo kijken naar waar en wanneer veel mensen samenkomen of bij welk huis de buit voor het grijpen ligt
- opnames of aantekeningen maken
-
Processen verkennen
- letten op hoe laat iets open gaat, wanneer de toezicht- of schoonmaakrondes zijn
- kijken of buurtbewoners opletten
-
Interesse in veiligheidsaspecten zoals
- plaatsen van camera’s
- mogelijke vluchtroutes
-
Testen van medewerkers
Is iemand de omgeving aan het inventariseren en weet je toevallig dat deze persoon een huis in de buurt zoekt, dan is het afwijkende gedrag hoogstwaarschijnlijk niet verdacht. Luister in alle gevallen naar je intuïtie.
En dan?
Je kunt een observerende persoon vragen of je hem of haar ergens mee kunt helpen. Doe dat alleen als je je comfortabel en veilig bij de situatie voelt. Geeft de situatie je een onveilig gevoel of is het antwoord onbevredigend, bel de politie.
Het is dan heel handig als je een signalement kunt geven. Daarover in een volgende blog meer.
Houd de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten, mocht je plannen hebben om naar het buiteland te gaan! Rijksoverheid Reisadviezen