In deze eerste aflevering geven we een reisschema. We vliegen naar Adana. Dat is in Zuid Turkije, niet ver van de Syrische grens.
Daar woont een Nederlands Turkse mevrouw die in Nederland is opgegroeid en daarna via een gearrangeerd huwelijk in Adana is achtergelaten.
Ze heeft twee kinderen en sociologie gestudeerd. We gaan met haar praten over ons onderzoek. Zij is deskundig en van ‘eigen bodem’.
Urfa en Diyarbakir
Op naar Urfa, de stad van aartsvader Abraham. Volgens de legende is hij geboren in een grot nabij deze stad. Abraham was de eerste aartsvader. Hij is de voorvader van de Joden via zijn vrouw Sara en zoon Isaak en van moslims via zijn slavin Hagar en zoon Ismaël. Na Urfa gaan we naar Diyarbakir een grote stad in oost Turkije.
In alle plaatsen hebben we afspraken met vrouwenorganisaties en soms met vrouwelijke burgemeesters.
De bergen in
Van Diyarbakir gaan we de bergen in, het Herekol (hoog) gebergte, om de nomaden te bezoeken die daar in april naartoe getrokken zijn. In de winter wonen deze mensen in de stad of in dorpen nabij de stad, maar in de zomer trekken ze met hun kuddes omhoog. We slapen dan in een grote tent bij de moeder van Emine. Dat kan zijn in een nomadentent of in een ‘moderne’ tent.
Vroeger gold een moderne tent als teken van armoede. Tegenwoordig is dat minder het geval. In welke tent we gaan slapen zal afhangen van de weersomstandigheden. Emine heeft in haar jonge jaren ook vaak de zomer doorgebracht in deze bergen. Maar is daar sinds 1988 niet meer geweest. Ze is heel benieuwd hoe het weerzien zal zijn met het nomadenleven van vroeger.
Naar Mardin en weer terug naar huis
Na vier dagen in de bergen vertrekken we dan naar Mardin, een grote oude plaats, multicultureel en multireligieus, in zuid oost Turkije, waar de Romeinen en de Perzen al met elkaar overhoop lagen en nu nog een groot klooster staat dat in werking is. We nemen daar het vliegtuig naar Istanbul en dan terug naar Amsterdam.
Daar wacht ons dan weer ‘droge’ arbeid: het uitwerken van onze gegevens en weer volop meedraaien in het universitair gebeuren. Voorlopig is het nog niet zover. Eerst gaan we op stap en willen we onze Nederlandse lezers verrassen met onze belevenissen.
Edien Bartels, Lenie Brouwer, Emine Igdi, Marije Koudstaal