Wie Friesland zegt denkt aan: De elf steden. Als je van mooie steden, water, watersporten, natuur en rust houdt, dan ben je in Friesland op de juiste plaats. Watersporters zijn hier dan ook veel te vinden. De beroemde Friese meren bieden ongekende mogelijkheden. Ook het IJsselmeer heeft een aantrekkingskracht op iedereen die van water houdt.
De veelbesproken Friese meren zijn te vinden in het zuidwesten. Het merengebied kenmerkt zich door gezellige dorpen met bijna overal wel een jachthaven. Met één van de veerdiensten is een oversteek naar de eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zo gemaakt en kun je genieten van strand, duinen en kwelders.
De Friese steden zijn echte Nederlandse steden. De gezellige oude havensteden, zoals Harlingen aan de kust of de beroemde elf steden, waaronder Hindeloopen en Dokkum. Elk stadje is de moeite waard om eens te bekijken. Vergeet Leeuwarden met zijn historische binnenstad en grachten niet.
Een paar steden uitgelicht
Bolsward is gebouwd op drie terpen en dit is nog steeds terug te zien in de stad. Op de oudste terp van de drie terpen is de
Sint Martinikerk gebouwd. Bolsward behoort tot één van de oudste steden van ons land.
Het centrum bestaat uit een oude binnenstad waarin historische gebouwen zijn gevestigd, maar ook romantische grachten. Een bezoek aan het stadhuis van Bolsward is zeker de moeite waard.
In de stad is ook een bezoek mogelijk aan distilleerdij Sonnema Berenburg. De eigenaar Fedde Sonnema kwam oorspronkelijk uit Dokkum en bedacht het geheime recept voor de Friese kruidenbitter Berenburg.
Harlingen. De geschiedenis van Harlingen begon in 1157 toen er op de plek van de stad een klooster werd gebouwd. In 1234 groeide het klooster uit tot een stad en kreeg de stad de naam Harlingen inclusief Stadsrechten.
In de stad ontstond in 1311 een Haven waar belangrijke vaarroutes werden onderhouden met Scandinavische landen en Engeland. Tot op de dag van vandaag is Harlingen de belangrijkste haven van Friesland.
Het is aan te raden om een historische zeilvaart te maken. Tijdens een zeilvaart vaar je over de zee en vaar je onder andere langs Vlieland en Terschelling.
In Harlingen is een aardewerk en tegelfabriek gevestigd van de familie Oswald. De familie maakt nog steeds het traditionele tegelwerk op dezelfde manier als vier eeuwen geleden. In de fabriek krijg je de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen en het proces van het aardewerk mee te maken.
Leeuwarden is een stad van uitersten. Er zijn niet alleen oude hofjes en monumenten te zien, maar ook moderne architectuur. Iets wat zeker opvalt is de scheefstaande Oldehoventoren. De 40 meter hoge toren bied je een mooi uitzicht over de stad en omstreken. Bij helder weer kun je zelfs de Waddeneilanden zien liggen.
Een ander leuk bezoek is het Princessehof, voormalig paleis van prinses Maria van Hessen-Kassel, weduwe van Johan Willem Friso. Het paleis is gebouwd in de 17e en 18e eeuw. Hier huisvest nu het wereldberoemde keramiekmuseum.
Een leuke wandeling is de 'poëzieroute Leeuwarden'. Als je door de binnenstad wandelt, loop je zo af en toe over een stenen plaat met een gedicht erop.
Sneek. De historische stad Sneek is voornamelijk bekend geworden door de Sneekweek en natuurlijk de Elfstedentocht.
Een leuke tip wellicht is om een Friese Elfstedentocht te maken op de fiets.
Sneek is de enige stad in Friesland met een stadsmuur. In Sneek staan nog meer historische gebouwen, waardoor de binnenstad een beschermd stadsgezicht geworden is. Een bekend gedeelte van de muur is de oude waterpoort van Sneek.
De poort (ook wel het symbool van Sneek genoemd) werd gebruikt als brug met een vaarroute. Bovenop de brug is een oude poortwachterswoning gevestigd.
Eén van de bekendste watersportwedstrijden van Nederland wordt in Sneek gehouden, de bekende Sneekweek (3 t/m 8 augustus). De Sneekweek bestaat lang niet alleen uit het beoefenen van de watersport. Ieder jaar komen weer duizenden Nederlanders om gezellig feest te vieren. Het is mogelijk om het centrum met de boot te bereiken.
Veel vaar- en fietsplezier!