Andropauze

Iedere vrouw is zich ervan bewust dat de menopauze haar ooit te wachten staat, met alle vervelende kwaaltjes van dien.

Maar ook mannen kunnen last krijgen van de menopauze, 'de andropauze' oftewel de penopauze.

 

Andropauze is eigenlijk geen goede benaming. 'Andros' is het Griekse woord voor man en 'pauze' voor een stopzetting. De mannelijkheid wordt natuurlijk niet stopgezet.

Het komt erop neer dat er een vermindering van de aanmaak van het mannelijke hormoon testosteron ontstaat. Goed voor de vrouwelijke partner om dit te weten want dan kan ze hier rekening mee houden.

Andropauze is afgeleid van het woord menopauze, maar deze zijn totaal verschillend. Bij de man verloopt de daling van de aanmaak van testosteron veel trager en verliest maar een procent mannelijke hormonen per jaar.

Deze cyclus verspreid zich over een periode van ongeveer 50 jaar. Na ongeveer 50 jaar is hij de helft van zijn hormoonhuishouding kwijt. Niet alle mannen hoeven de andropauze te vrezen: het fenomeen komt maar bij twintig procent van de 60-jarigen en bij ongeveer de helft van de 70-jarigen voor.

Wat zijn de tekenen!
 

Hoe kun je die andropauze herkennen? De meeste symptomen uiten zich in:

  • vermoeidheid
  • een slecht humeur
  • verminderde spierkracht
  • overgewicht
  • overmatig zweten
  • een slechte nachtrust
  • lusteloosheid
  • vergeetachtigheid
     

Waar hij zich het meest voor schaamt is:

  • verminderde beharing
  • een verminderd libido
  • erectieproblemen
     

De andropauze start ongeveer rond het 40ste levensjaar, maar omdat de hormoonafname zo traag is, zijn de symptomen pas later herkenbaar.

Deze symptomen hoeven niet speciaal met de andropauze te maken te hebben. Er kunnen ook heel andere oorzaken zijn, zoals psychische problemen, hart- en vaatziekten of zelfs suikerziekte.

Wanneer je partner dus in gewicht begint aan te komen en chagrijnig wordt, kan er meer aan de hand zijn dan alleen een bierbuikje, maar echt zeker is dat niet.

Het is belangrijk om deze symptomen zo snel mogelijk op te merken en hem ervan te overtuigen een arts te raadplegen. Om uitsluitsel te krijgen is het belangrijk het prostaat en het bloed te laten onderzoeken.

Hormoonbalans

Is er sprake van een andropauze, dan is een hormoonsubstitutie een van de mogelijke behandelingen.
De hormoonbalans wordt middels therapie weer in orde gebracht.

Aan deze therapie zijn wel risico's verbonden. Het mannelijke hormoon kan prostaatkanker eerder in de hand werken. De arts zal de hormoonsubstitutie daarom zo laag mogelijk houden.

Let wel: de hormoonsubstitutie zelf veroorzaakt geen prostaatkanker; enkel als de kanker al aanwezig is, zal de testosteron nadelige gevolgen hebben.

Andere nadelen: weefselvocht wordt vastgehouden en er is een kans op borstweefselontwikkeling, al helemaal funest voor de stoere mannen.

De veroorzakers

De andropauze wordt veroorzaakt in de hersenen. De hersenen geven minder signaal door om testosteron aan te maken en de teelballen luisteren naar deze boodschap.

Mannen met overgewicht hebben te veel vet rond hun dijen, waardoor de teelballen als het ware worden opgewarmd. Dat veroorzaakt een slechte verminderde werking met een lage testosteronproductie tot gevolg.

Overgewicht kan ook op een andere manier een oorzaak zijn van de andropauze: vetten zetten mannelijke hormonen om in vrouwelijke hormonen; hierdoor daalt het testosterongehalte. 

Op lange termijn kan de andropauze en bijbehorende daling van het testosterongehalte vooral gevolgen,
zoals osteoporose (botontkalking), hart- en vaatziekten, zenuwaandoeningen en een verminderde spiermassa.

Mannen verliezen ook voor een stuk hun 'man-zijn' door de erectieproblemen die met een andropauze gepaard gaan. Die kunnen veelal worden verholpen met de nodige portie Viagra.

Bij sommige heren werken die pillen echter niet meteen: hun testosteronniveau is zo laag, dat zij eerst een testos-teronbehandeling moeten krijgen. Naast het blauwe pilletje kunnen ook planten helpen: denk maar aan ginseng, ginko en tribulus.

Mannen kunnen hun leven lang kinderen krijgen, ondanks de daling van het testosteron. De hormoonwijziging tast wel de kwaliteit van het sperma aan. Hier hoeft je partner zich geen zorgen over te maken, kortom een man kan dan nog zonder problemen raak schieten.

Tips om andropauze te lijf te gaan!

Er bestaan er een aantal. Een gezond leven, sporten, voldoende slaap en ontspanning is belangrijk, maar dat geldt natuurlijk niet alleen in geval van de andropauze.

Sommige onderzoeken beweren dat broccoli, bloemkool en spruiten de toename van het vrouwelijke hormoon oestrogeen tegenwerken, maar daar zijn niet alle wetenschappers het over eens. Ook sojaproducten zouden helpen om het testosterongehalte op peil te houden. Naast een aangepaste voeding kunnen ook voedingssupplementen baten.

Iedere man boven de 50 jaar zou dagelijks 30 mg zink moeten innemen. Vitamine C is heel belangrijk, want bij een tekort aan vitamine C stijgt de productie van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dagelijks 1000 tot 3000 mg vitamine C innemen is raadzaam.

Roken en overmatig alcoholgebruik wordt afgeraden. Roken houdt de aanmaak van testosteron tegen.
Niet rokers zijn dus veel vruchtbaarder dan rokers.

Mannen kunnen ook hun toevlucht zoeken in driemaandelijkse inspuitingen, pillen, crèmes, gels en kleefpillen. Voor elk wat wils. Hou er wel rekening mee dat de inspuitingen veel efficiënter zijn dan alle andere methodes.
Niet onbelangrijk: check vooraf of de zorgverzekeraar dit vergoedt.

Gerelateerde artikelen

FemNa40