Scheidingsmediator Yolanda Best vertelt in de Telegraaf dat zij nooit de huisdieren vergeet aan de onderhandelingstafel bij een echtscheiding.
Daar heb ik zelf werkelijk nooit bij stilgestaan maar inderdaad dit is wel een dingetje.
Stichting International Fund for Animal Welfare was vorige week in het nieuws vanwege hun prachtige initiatief ‘Blijf van mijn Dier’: een project met als doel, het zorgen voor de dieren van vrouwen die zijn gevlucht naar een vrouwenopvanghuis.
Het bleek keihard nodig. Gelukkig is dergelijke opvang lang niet voor alle huisdieren nodig. Maar toch… wat gebeurt er met je huisdieren als je gaat scheiden?
Wat kun je afspreken
Het onderwerp huisdieren behandelt Yolanda altijd aan de scheidingstafel. De meeste mensen zijn zo dol op hun hond of kat, dat ze die niet zonder meer willen achterlaten bij hun aanstaande ex. Als scheidingsmediator mag je dat dus niet vergeten.
Wat is de bedoeling? Verhuist de hond of kat, bijvoorbeeld bij co-ouderschap, mee met de kinderen? Is dat ook haalbaar? Een mooie afspraak op papier is in de praktijk tenslotte niet altijd uitvoerbaar.
Kan je huisdier dit wel aan?
'Het hangt allemaal een beetje van het dier af,' vertelt Yolanda. 'Katten laten zich niet zomaar verplaatsen en honden kunnen er ook onrustig van worden. Maar dat is allemaal wat simpeler, meestal vindt een hond het allang prima, als hij maar bij zijn baasje is.'
De kosten voor het dier bij co-ouderschap
Dat moet toch ook even zwart op wit want wie betaalt wanneer en wat.
Ontroostbaar
Het is al lastig voor de kinderen als ouders uit elkaar gaan, laat staan dat ook hun trouwe viervoeter nog eens weg moet omdat het lastig wordt voor een of beide ouders. Zorg dat het huisdier hoe dan ook kan blijven.
Want het is ieders maatje in voor en tegenspoed.
Bron: Telegraaf Vrouw