Wat betekent een midlifecrisis voor jou?

De midlifecrisis. De een krijgt er last van, de ander kan zich niet voorstellen wat het inhoudt. De fase waarin het motto ‘lang leve de lol’ ophoudt.

Sommigen denken bij het woord midlifecrisis gelijk aan overspel, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

De midlifecrisis is er voor zowel mannen als voor vrouwen.

 

Waar bij een man vaak het werk en de carrière centraal staan, zal de vrouw meer geneigd zijn de relatie onder de loep te nemen. Daarbij staan bijvoorbeeld het huwelijk, buitenechtelijke relaties en het opgroeien van de kinderen centraal.

De midlifecrisis duurt bij een man zo’n 3 tot 10 jaar en bij een vrouw 1 tot 5 jaar. Natuurlijk is dit voor iedereen verschillend.

Cyclus van de midlifecrisis

De gemiddelde cyclus van de midlifecrisis is als volgt:

  • De eerste fase is vaak de ontkenningsfase. Er wordt veel gepiekerd en nagedacht. Mensen onttrekken zich hierbij vaak aan de dagelijkse routine.
  • Na de ontkenningsfase volgt vaak een fase waarin woede centraal staat. Irritatie staat hierbij hoog op het lijstje. Veel mensen zijn rusteloos.
  • Vervolgens komt de waarheidsfase. Dan wordt men geconfronteerd met de problemen.
  • Na de confrontatie lijkt het alleen maar erger te worden en wordt het dal bereikt. Dit is dan ook de depressiefase.
  • Na de depressie is de weg omhoog in zicht. De bezinningsfase is aangebroken en er wordt begrepen wat er speelt en hoe men hier beter uit kan komen.
  • Na de bezinning volgt ten slotte acceptatie. De veranderingen die plaats hebben gevonden worden geaccepteerd en het leven wordt weer opgepakt.


Wat te doen tegen de midlifecrisis?

Niet iedereen zit te wachten op zo’n ommezwaai in het leven. Zeker de partner (en het huwelijk) wordt door deze turbulente periode op de proef gesteld. De midlifecrisis is een levensfase waar iedereen doorheen gaat. Alleen is het bij de één wat heftiger dan bij de ander.

De opvatting dat de midlifecris een aandoening is, klopt niet. Veel mensen komen vanzelf uit deze fase door bijvoorbeeld met mensen die ze vertrouwen te praten. Mocht het echt niet lukken dan kan deze crisis overslaan in bijvoorbeeld sociale angst.

Tegen sociale angst zijn externe mogelijkheden, zoals een behandeling. Vooralsnog, het gebeurt zeer weinig dat dit aan de midlifecrisis wordt overgehouden.

Gerelateerde artikelen

FemNa40