Scheiden is een kwetsbaar proces

Wanneer je partner jullie relatie wil beëindigen en het is niet wederzijds, dan bestormen gevoelens en gedachten je. Boosheid, verdriet, onbegrip, machteloosheid overheersen je gevoelsdomein en je voelt je platgewalst onder dit emotionele geweld.

Naast de fysieke veranderingen, zoals keuzes maken over je huis en het verdelen van jullie spullen, verandert ook de houding van jou en je partner tegenover elkaar.

 

Vaak gaat dit gepaard met een hoop miscommunicatie, omdat de wil om elkaar echt te begrijpen en echt naar elkaar te luisteren er niet meer is. Zijn er dan ook nog eens kinderen in het spel, dan wordt het helemaal ingewikkeld. Zelfs wanneer jij degene bent die de scheiding aanvraagt, ervaar je deze situatie als een crisis.

Weg veiligheid en zekerheid

Kijken we naar de piramide van Maslow, dan zie je dat scheiding vooral verstoring veroorzaakt op het vlak van behoefte aan veiligheid en zekerheid. Het lijkt wel of je bestaanszekerheden als sneeuw voor de zon verdwijnen. De relatie diende als een rots waarop jullie bouwden: een huis met (gezamenlijke) hypotheek, gezamenlijk inkomen, gezamenlijke kinderen.

Nu de relatie niet meer is, zakt het hele bouwwerk in elkaar. Wie gaat voor de kinderen zorgen, wat te doen met het huis? Niets is meer zeker en dat geeft een gevoel van onveiligheid. Je leven staat op z'n kop en jij mag gaan bedenken hoe je het opnieuw gaat inrichten.

Scheiding raakt ook de behoefte aan sociaal contact. In een relatie bestaat het sociale contact grotendeels uit het contact met elkaar, met de kinderen. Wanneer die verbintenis vervalt, valt ook een heel stuk menselijk contact weg. Wanneer je een omgangsregeling hebt voor je kinderen, zie je je kinderen niet meer elke dag. Ook je partner is er niet na een dag werken. Je komt thuis in een leeg huis. Het contact met andere mensen vind je niet meer in huis, maar buiten de deur.

Opstaan en weer doorgaan

Wellicht heb je je herkent in één van de situaties? Voel je nog de pijn van de gebeurtenis? Heb je nog wat te verwerken? Het verleden kun je niet veranderen. Je leeft vandaag. Andere mensen kan je ook niet veranderen. Wel kan je je eigen kijk op de zaak wijzigen.

Wat heb je geleerd uit dat wat je hebt meegemaakt? Wat zou je zeker weer doen en wat echt laten? Zoals een kind opstaat, nadat het gevallen is en stopt met huilen zodra het is getroost, zo kan je naar je eigen situatie kijken en weer opstaan.

Je kunt een scheiding beschouwen als fouten en falen. Dat zijn echter waarden die jij als mens toekent aan deze situatie. Je kunt ook kiezen om de gebeurtenissen te zien als lessen van het leven. Op die manier ontwikkel je kracht en zelfvertrouwen.  Zo ontwikkel je Persoonlijk Leiderschap  door zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je leven en je relatie.

Ada Knol, auteur 'Van crisis naar geluk, zo kom je ontslag, ziekte of scheiding te boven'.

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40